U Domu Narodne skupštine republike Srbije 50 mladih doktoranada potpisalo je danas elektronski prvi ugovor o radu na naučnim projektima u institutima i na fakultetima u Srbiji.

Svečanosti su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić,ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, državni sekretar  Vladimir Popović, pomoćnici ministra Viktor Nedović, Tibor Sabo, Saša Stojanović i Saša Lazović, potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, presednik SANU Vladimir Kostić, dekani više fakulteta i direktori naučnih instituta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić podsetila je da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja početkom marta, prvi put posle osam godina, raspisalo poziv za prijem većeg broja mladih doktoranada na naučne projekte. Pravo na ugovore imali su studenti mlađi od 30 godina sa prosekom iznad devet, a do danas je ugovore potpisalo 650 mladih naučnika.

Premijerka je istakla da su digitalizacija, obrazovanje i nauka prioriteti Vlade Srbije i da  će Vlada nastaviti da ulaže u obrazovanje i nauku.

Kao potvrda da smo odlučni da vas podržimo, Vlada Srbije je ove godine povećala budžet za nauku za 15 odsto, a sledeće godine će ga dodatno povećati…Danas ovde pred vama mogu odgovorno da kažem da je ovo samo početak. Ali važan početak. Mi smo na početku promena koje će, ako ne pokleknemo pred izazovima, od Srbije napraviti dobro mesto za život i rad. Vlada koju vodim ima viziju pobedničke Srbije digitalnog doba, i nastaviće još više da investira u znanje, kreativnost i inovacije, rekla je Brnabićeva.

Doktorandima je poručila da su građani sveta i da joj je drago što će svoj dalji razvoj ostvariti u Srbiji, u svojoj zemlji i dodala da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže napore i kreira ambijent za istraživački rad i u kome će oni ostati u svojoj zemlji, zasnovati svoje porodice, ali će vlada raditi i na tome da vrati mlade talente koji su otišli iz zemlje.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević čestitao je u ime Vlade Srbije mladim doktorandima na uspehu i zaposlenju i poželeo dobrodošlicu u naučnu zajednicu. S obzirom na veličinu zemlje nauka je, ocenio je ministar, značajno kvalitetnija u odnosu na sve druge delatnosti u njoj i ukazao da nas po naučnicima i istraživačkom radu svuda u svetu znaju.

On je najavio i nove modele i nove strategije za razvoj nauke, ali i dva nova zakona, o naučno istrazivačkoj delatnosti i osnivanje Fonda za nauku. Dodao je da će se voditi računa da se u Institutima otvaraju nova mesta, kao i da se otvaraju i novi instituti.

Želimo da obezbedimo sigurnu budućnost srpske nauke, koja je bila i biće zamajac razvoja naše države, rekao je ministar.

On je podsetio i da je ukupan budžet za nauku povećan za 15,2 odsto u odnosu na prošlu godinu i da će Vlada Srbije nastaviti takav trend ulaganja u narednim godinama.

Doktorandkinja Tamara Ivković zahvalila je u ime svih koji su danas potpisali ugovore, ali i onih koji su to ranije uradili.

Naučna zajednica je pokretačka snaga društva i zahteva kreativno razmišljanje i slobodu uma i velika mi je čast što sam jedna od hiljadu nas koji će imati priliku da svoje obrazovanje usavršavaju u svojoj zemlji i obezbede njen brži razvoj, kazala je ona.