Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ana Langović Milićević prisustvovala je  Nacionalnom Erazmus+ informativnom danu u organizaciji Fondacije Tempus.  Prisutnima su se tom prilikom obratili i Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji, Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta i Marija Filipović Ožegović, upraviteljica Fondacije Tempus.

U uvodnom izlaganju, gđa Langović Milićević je istakla da ovogodišnji konkursni rok predstavlja najveći pomak od početka Erazmus+ programa, jer se očekuje da, zahvaljujući zalaganjima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vlade Republike Srbije i Fondacije Tempus, Republika Srbija učestvuje u konkursnom roku za 2019. godinu kao punopravna članica programa Erazmus+.

Podsetiću vas da status punopravne članice Erazmus+ programa ima samo pet zemalja koje nisu članice EU, čime je uspeh Republike Srbije još veći, a i u potpunosti u skladu sa procesom pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i aktivnosti zarad zatvaranja Poglavlja 26, u kojem se nalaze obrazovanje i kultura, rekla je Langović.

Državna sekretarka je podsetila prisutne da su obrazovne institucije iz Srbije bile lider u regionu Zapadnog Balkana i po broju odobrenih projekata i po količini sredstava i po broju ljudi koji odlaze na razmene u zemlje EU preko programa Erazmus+.

Budžet za finansiranje projekata će sada biti veći, pri čemu prvenstveno mislim na osnovno i srednje obrazovanje. Zato koleginice i kolege iz predškolskog, osnovnog, srednjeg i obrazovanja odraslih pozivam da u potpunosti iskoristite mogućnosti i finansijska sredstva koja im se pružaju u ovom konkursnom roku, zaključila je Langović.

Na Informativnom danu su predstavljene nove mogućnosti u okviru Erazmus+ opšteg poziva za 2019. Godinu, među kojima je najveća da će organizacije iz Srbije po prvi put moći da prijavljuju projekte za sve delove Erazmus+ programa, ravnopravno sa svim članicama iz EU.