U sportskom centru „Šumice“ u Beogradu večeras je održan karavan obrazovanja „Duh mladosti“,  manifestacija koja promoviše dualno i preduzetničko obrazovanje, zdrave stilove života, sport, aktivizam, volonterizam. Beograd je 34 lokalna samouprava u koju je posetio ovogodišnji Karavan.

Manifestacija je održana u prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, gradskog menadžera Gorana Vesića i predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža.

Ministar Šarčević je rekao da dualno obrazovanje postoji u Srbiji, ali da je to skromno i dodao da smo jedna od retkih zemalja koja, uvodi dualno obrazovanje istovremeno sa zakonodavnim okvirom.

Za godinu dana uspeli smo da oko 8 odsto učenika uvedemo u sistem dualnog obrazovanja, što je po proceni švajcarskih eksperata veoma dobar rezultat, dodao je ministar i naglasio da će taj obuhvat veoma brzo biti znatno veći.

Vesić je podsetio na čuvenu BG praksu, kroz koju je za osam godina  prošlo oko 1.800 studenata Univerziteta u Beogradu.

Ta praksa se pokazala kao veoma uspešna, jer su mnogi od njih stekli dragocena iskustva, rekao je Vesić i dodao da će u narednom periodu Grad zatražiti od Vlade Srbije da se napravi  posebna kvota za prijem mladih ljudi sa prakse, koji bi mogli da ostanu u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi da rade.

Čadež je istakao da su u Srbiji kada je reč o sistemu obrazovanja u prethodnom periodu urađene istorijske stvari.

Nije bila laka borba da sistem obrazovanja, onakav kakav je bio u našoj zemlji u proteklim decenijama, zaista približimo onome što je privredi potrebno i onome što mlade u budućnosti čeka kada izađu iz školskih klupa, na tržište rada i počnu da se penju lestvicama u svojoj karijeri, dodao je Čadež.

Prisutnima se obratio i predsednik borda direktora omladinske organizacije „Spirit of youth” Miloš Obradović, koji se zahvalio ministru Šarčeviću, bez čije podrške, kako je rekao, karavan „Duh mladosti“ ne bi bio realizovan.

Nakon otvaranja manifestacije, održana je panel diskusija na kojoj su učestvovali Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra za strateško planiranje, Mirjana Kovačević, direktorka Centra za edukaciju Privredne komore Srbije i direktori srednjih škola iz Beograda u kojima se nastava realizuje po dualnom modelu.