Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uručio je danas predstavnicima beogradskih osnovnih škola “Đorđe Krstić“, „Sveti Sava“, „Milena Pavlović Barili“ i „Svetozar Marković“ bespilotne letelice koje će učenici petog i šestog razreda koristiti u nastavi.

Učenici OŠ „Đorće Krstić“ iz Žarkova prethodno su ministru, predsedniku opštine Čukarica Srđanu Kolariću, učenicima, nastavnicima i drugim gostima predstavili kako se programira bespilotna letelica.

Ministar Šarčević ocenio je da će bespilotne letelice učenicima, između ostalog, omogućiti razvoj motoričkih sposobnosti i usavršavanje koordinacije vida i pokreta.

Dronovi se koriste za realizaciju nastave i drugih aktivnosti iz predmeta tehnika i tehnologija i informatika i računarstvo. Prilikom rešavanja zadataka za programiranje dronova razvijaju se i međupredmetne kompetencije a učenici koriste znanja i iz matematike, fizike i engleskog jezika.

Ministar je naveo da je u novoj Strategiji obrazovanja do 2030. godine predviđeno sve ono što se primenjuje i u najrazvijenijim zemljama.

Šarčević je dodao i da predstavnici ministarstva svuda u svetu dobijaju pohvale, jer je informatika obavezan predmet u Srbiji.

Sledeće godine zahvaljujući većem budžetu sve će se raditi intenzivnije. To se odnosi i na tehnološke procese, ali i na infrastrukturne projekte. Naročito se zalažem da se status prosvetnih radnika poboljša, rekao je ministar.

Šarčević je zahvalio Rotari klubu na pomoći prilikom nabavke računara i bespilotnih letelica za škole.

Dronovi su nabavljeni u okviru projekta za „Lepšu školu„ i donacija su Rotari kluba. Dronovi su u okviru pilot projekta nabavljeni za 25 škola, a prezentacije su prethodno održane  u Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici i Kragujevcu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Rotari Distrikta 2483 potpisali su prošle godine Memorandum za realizaciju projekta „Za lepšu školu” u cilju opremanja kabineta i učionica savremenom opremom, stipendiranja talentovanih đaka, opremanja đačkih kuhinja, biblioteka i fiskulturnih sala, uređivanja školskih dvorišta i terena shodno potrebama škola.