Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posetio je prof. dr Mauro Ferari koji će od 1. januara 2020. godine preuzeti funkciju predsednika Evropskog istraživačkog saveta (European Research Council – ERC).

Misija Evropskog istraživačkog saveta je da u okviru Horizonta 2020 podrži najprestižnije istraživačke ideje, istraživanja koja pomeraju granice nauke u različitim oblastima, podstičući na taj način naučnu izvrsnost na najvišem nivou.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Viktor Nedović predstavio je naučnoistraživački sistem u Srbiji, reformske procese, kao i rezultate u Horizontu 2020. Bilo je reči i o potencijalima Srbije u nauci, konkurentnosti na međunarodnom nivou, mogućnostima da se osvoje grantovi Evropskog istraživačkog saveta.

Profesor Ferari je ukazao da dugo godina sarađuje sa naučnicima iz Srbije. On je izneo izuzetno pozitivno mišljenje o kvalitetu nauke u Srbiji, kao i očekivanja da će se to odraziti na buduće uspehe u međunarodnim programima saradnje.

Sastanku su prisustvovale i pomoćnice ministra dr Marina Soković i prof. dr Marija Kuzmanović, kao i viši savetnik Tijana Knežević. Sastanak je organizovan u saradnji sa Univerzitetom u Kragujevcu.

Ferari se sastao i sa direktorima Fonda za inovacionu delatnost dr Ivanom Rakonjcem, i Fonda za nauku, dr Milicom Đurić-Jovičić, kao i sa rektorima i prorektorima univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, prof. dr Petrom Marinomprof. dr Dušanom Jakšićemprof. dr Draganom Antićemprof. dr Nenadom Filipovićem i dobitnicom granta Evropskog istraživačkog saveta, prof. dr Sofijom Stefanović.