Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas Fakultet pedagoških nauka u Jagodini i razgovarao sa rukovodstvom te ustanove o osnivanju Centra za razvoj pedagoških nauka, koji bi trebalo da bude smešten u okviru kompleksa tog fakulteta.

Centar bi bio namenjen obuci nastavnika za ulogu mentora, nastavnog i vaspitačkog kadra, kao i studenata za nove modele učenja.

Ministar je rekao da se nalazi u kvalitetnoj ustanovi koja  u Srbiji prednjači kada su u pitanju pedagoške nauke.

Napravićemo čitavu mrežu ovakvih centara sa različitim oblastima izučavanja. Srbija će dobiti oko 20 centara ovog tipa. U Jagodini će biti osnovan centar iz oblasti nastave i pedagoških nauka, zahvaljujući pre svega, dobrom radu Fakulteta pedagoških nauka, kazao je on.

Prema njegovim rečima, modeli učenja se stalno menjaju i celoživotno učenje postaje dinamična stvar u svim oblastima, pa i u prosveti.

Šarčević je podsetio da već postoje tri centra koji odlično rade i to u Petnici, Tršiću i Viminacijumu.

Dekan Fakulteta pedagoških nauka Violeta Jovanović istakla je da je ovo istorijski trenutak i za fakultet i za Jagodinu i na neki način kruna višedecenijskih napora fakulteta.

Visoki standardi su prepoznati. Daćemo sve od sebe da realizujemo ovaj projekat i da ovaj centar počne što pre da radi, kazala je ona.

Gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović rekao je da je poznato da je početkom 20. veka Učiteljska škola u Jagodini bila rasadnik profesora.

I evo pruža nam se prilika da početkom 21. veka Jagodina postane jedan od centara pedagoških nauka. Rad novog centra podrazumeva i obnovu stare zgrade Učiteljskog  fakulteta koja je izgrađena 1880. godine, objasnio je on.

Ministar Šarčević sa saradnicima obišao je danas i opštinu Knić i razgovarao sa rukovodstvom o nastavku realizacije formiranja Šumadijske akademije – Centra za celoživotno učenje kadrova za rad u privredi.

Ministar je predočio da ti centri pored osnovne namene mogu da koriste i učenici i nastavnici za đački turizam.

Ovakvi centri treba da budu na dobrobit naše dece i roditelja, kao i regije gde se otvaraju“, naveo je Šarčević.

Predsednik Opštine Knić Miroslav Nikolić istakao je da je otvaranje ovakvog centra veoma značajno za čitavu opštinu i čitav region.

Novi centar nalaziće se u zgradi Srednje škole u Kniću.