Svi segmenti obrazovanja u Srbiji postavljeni su na čvrstim osnovama zahvaljujući reformi koja se sprovodi u poslednje dve godine, a cilj je da obrazovni sistem po kvalitetu bude u rangu onih u visoko razvijenim zemljama, zaključeno je danas na međuministarskom Savetu za praćenje i usmeravnje reforme u oblasti obrazovanja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević naglasio je da je prioritet ministarstva kvalitetno obrazovanje dostupno svima, a da je svaka strukturna pomoć reformi dobro došla.

Da bi se to desilo radimo veoma intenzivno. Postavljamo sve stvari na vrlo temeljne osnove. Ne ide sve istim tempom i brzinom, jer je to nemoguće ali mislim da ne postoji deo obrazovanja koji nije postavljen na zdrave noge, kazao je ministar prosvete.

On je kazao da se s reformom obrazovanja kasnilo nekoliko decenija, ali da su svi problemi prevaziđeni uz mnogo napora i malo novca.

Šarčević je podsetio da je rađeno, između ostalog, na novom kurikulumu, reformi gimnazija, inkluzivnim merama i sistemima za osiguranje i praćenje kvaliteta.

Ministar je kazao da je trenutno akcenat na reformi srednjeg stručnog obrazovanja zbog čega je juče formiran Savet za srednje stručno obrazovanje, kao i reformi visokih strukovnih škola koje bi trebalo više da budu povezane sa privredom.

On je istakao i da je postojao intenzivan rad na formiranju Agencije za kvalifikaciju za koju je, kako je rekao, obezbeđen prostor, izabran Upravni odbor, a formirano je i 12 Sektorskih veća.

Stvorena je osnova da ta Agencija počne da radi, kazao je Šarčević.

On je naveo i da je ministarstvo složeno, jer je u njegovom sastavu i nauka, o kojoj danas nije bilo reči.

Sastanku su prisustvovali i ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đoređević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, pomoćnica ministra finansija Verica Ignjatović i pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović, kao i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Pomoćnica ministra finansija Verica Ignjatović ukazala je na značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja, jer ima efekat na povećanje zaposlenosti i smanjenje siromaštva.

Veoma je važno da reforma odgovori i na zahteve tržišta rada, kazala je ona.

Pomoćnica ministra finansija je kazala da je Srbija zauzela 27 mesto od 157 zemalja kada je reč o Indeksu ljudskog kapitala, koji je razvila Svetska banka.

Govoreći o Sektorskoj budžetskoj podršci Ignjatović je rekla da je plan da limit za prosvetu bude uvećan.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici je ocenio da je urađen dobar posao.

Delim Vašu ambiciju za Srbiju i vaš humani pristup. Želim Vam da nastavite svoj rad na pravom putu, kazao je on na kraju sastanka.