Pomoćnik ministar za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Nikola Tanić, prof. dr Ivan Kovačević sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i doc. dr Vesna Miletić sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i članica pokreta Spasimo nauku, učestvovali su u sredu, 02. marta 2016. godine na skupu „Društveno-humanističke nauke u Srbiji – između „amerikanizacije“ i borbe za kvalitet“ koji je održan na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Pomoćnik ministra Tanić je na skupu naglasio da pravilnik o kategorizaciji i rangiranju naučnih časopisa do sada nije postojao i da je njegovo donošenje pravi način da se problematika vrednovanja nauke u Srbiji uredi, složivši se sa iznetim navodima da je u pitanju proces tokom kojeg nijedno naučno polje ne sme biti diskriminisano. On je pozvao naučnike iz društveno-humanističkih nauka da izrade liste kvalitetnih naučnih časopisa koji se ne nalaze na SSCI, SHCI i Scimago listi, po uzoru na dobru praksu i primer Međunarodnog komiteta slavista, koji je kriterijume kvaliteta i kategorizaciju i rangiranje časopisa već izvršio.

Naime, Tanić je prisutnima predočio mogućnosti koje pruža član 13. Predloga pravilnika o kategorizaciji i rangiranju naučnih časopisa, a koji se odnosi na naučne časopise inostranih izdavača koji nisu referisani u indeksnim bazama (WOS i SciImago). Primena ovog člana će podrazumevati da za sve naučne discipline koje nisu zastupljene u predloženim indeksnim bazama mogu da se formiraju relevantne liste najkvalitetnijih časopisa koji bi bili kategorizovani i rangirani. Liste predlažu eksperti u datoj naučnoj disciplini (domaći ili međunarodna društva, komisije (primer slavistike)) i daju kriterijume po kojima su časopisi izabrani, kao i kriterijume za njihovo kategorisanje i rangiranje. Odgovarajući Matični naučni odbor razmatra predlog i daje mišljenje, a Komisija za kategorizaciju i rangiranje časopisa, predviđena ovim pravilnikom, daje konačni obrazloženi predlog Ministarstvu.

Skupu na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu prisustvovali su predstavnici načinih instituta i univerziteta, ne samo iz polja društveno – humanističkih nauka, a odgovarajući na pitanja učesnika pomoćnik ministra Tanić je pojasnio i da se pravilnik po usvajanju ne može primenjivati retroaktivno.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann