EVROPSKI PROGRAM ZA SARADNjU U DOMENU NAUČNIH I TEHNOLOŠKIH ISTRAŽIVANjA – COST

European co-operation in the field of scientific and technical research – COST

COST je međuvladin okvir za evropsku saradnju u domenu nauke i tehnologije, koji omogućava da se istraživanja, koja se finansiraju na nacionalnom nivou, a u čijoj realizaciji učestvuje najmanje pet institucija iz zemalja članica programa, koordiniraju na evropskom nivou. COST program finansijski podržava aktivnosti koje se odnose na organizaciju konferencija, seminara, sastanaka radnih grupa, sastanaka upravnih odbora pojedinačnih projekata ovog programa, učešće u treninzima, letnjim školama, kao i troškove kratkih naučnih poseta.

Opširnije o programu možete pogledati OVDE.

Dodatne informacije o COST-u možete videti na internet prezentaciji:
(http://www.cost.eu/about_cost/)

Ukoliko utvrdite da postoji odgovarajuća COST akcija u koju biste mogli da se uključite i ako se nakon neformalnih konsultacija sa rukovodiocem akcije uverite da ćete biti prihvaćeni, potrebno je da se obratite Nacionalnom koordinatoru Republike Srbije u COST programu:

Nacionalni COST koordinator
Dr Bratislav Marinković
Institut za fiziku
Univerzitet u Beogradu
Pregrevica 118, 11080 Beograd
Tel: +381 11 316-0882
E-pošta: ncc-serbia@ipb.ac.rs

Predstavnik Republike Srbije u Naučnom komitetu COST programa:
Prof. dr Viktor Nedović
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Nemanjina 22-26
11000 Beograd
Republika Srbija
E-pošta: viktor.nedovic@mpn.gov.rs
Tel: +381 11 3631 755

Član Komiteta visokih predstavnika COST programa
Željka Dukić
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Sektor za međunarodnu saradnju i evropske integracije
Nemanjina 22-26
11000 Beograd
R. Srbija
tel: +381 11 3616 529
E-pošta: zeljka.dukic@mpn.gov.rs


>>> Uputstvo za prijavu, nominovanje i učešće u COST akcijama istraživačkih timova, grupa i pojedinaca iz Srbije


U Rektoratu Univerziteta u Beogradu održan COST info dan

COST/MSCA INFO DAN

Odobrene nove COST akcije

ARHIVA

COST poziv za predlaganje novih akcija

Otvoren je novi poziv za predlaganje COST akcija. Pozivamo sve zainteresovane istraživače da doprinesu naučnom, ekonomskom, kulturnom i društvenom razvoju Evrope. Rok za prijavljivanje preliminarnih predloga COST Akcija je 9. februar 2016. godine.

Posebno su dobrodošle ideje mladih istraživačkih grupa.

Detaljnije informacije o otvorenom pozivu: http://www.cost.eu/participate/open_call

Na sastanku Komiteta visokih predstavnika COST programa, koji je održan u oktobru 2015. godine u Briselu, odobreno je za finansiranje 40 novih COST Akcija u pozivu za prijavljivanje predloga koji je završen 24. marta 2015.

Spisak novih COST Akcija odobrenih za finansiranje

Ukoliko utvrdite da postoji odgovarajuća COST akcija u koju biste mogli da se uključite i ako se nakon neformalnih konsultacija sa rukovodiocem akcije uverite da ćete biti prihvaćeni, potrebno je da se obratite predstavniku Republike Srbije u COST programu:

Dr Bratislav Marinković
Nacionalni COST koordinator
Institut za fiziku
Univerzitet u Beogradu
Pregrevica 118, 11080 Beograd
Tel: +381 11 316-0882
E-pošta: ncc-serbia@ipb.ac.rs
Dodatne informacije o COST-u možete videti na web site-u http://www.cost.eu/about_cost


COST info dan, Beograd, 25. mart 2015

Dana 25. marta 2015. godine, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije organizovan COST info-dan uz prisustvo oko 150 učesnika iz naše zemlje. Skup su otvorili rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vladimir Bumbaširević, državni sekretar u Ministarstvu, dr Aleksandar Belić i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu, prof. dr Viktor Nedović.

Predavanja su odžali: Dr. Ángeles Rodriguez-Peña, predsednica COST programa, Katalin Alfoldi, savetnica za ekselentnost i inkluziju COST programa. Ocenu ucešća istraživača iz Srbije predstavio je nacionalni COST koordinator, prof. dr Goran Đorđević a iskustvo u COST programu dr Bratislav Marinković, naučni savetnik sa Instituta za fiziku u Beogradu.

COST (European Cooperation in Science and Technology ) je osnovan 1971. godine (SFRJ je bila jedna od osnivača). SR Jugoslavija je postala punopravni član COST -a juna 2001. godine. COST je međuvladin program za koordinaciju evropske saradnje srodnih naučnih i tehnoloških istraživanja, koja se finansiraju na nacionalnom nivou, a u čijoj realizaciji učestvuje najmanje pet institucija iz zemalja članica.

Pristupanje COST projektu/akciji se ostvaruje kroz proceduru koja rezultira potpisivanjem Memoranduma o razumevanju na nivou država. Dužina trajanja akcije je četiri godine, a saradnju koordinira Upravni odbor, koji čine predstavnici svih potpisnica Memoranduma. Svaka zemlja se može uključiti u Akcije koje su u toku, pod uslovom da nisu u završnoj fazi realizacije. COST ne finasira direktno istraživanja već je budžet COST programa usmeren na troškove podrške saradnje različitih institucija u jednoj COST akciji, kao što su troškovi organizacije radionica, letnjih škola, radnih poseta, kratkih poseta itd.

Interes prisutnih učesnika skupa je bio velik i diskusija plodonosna. Kako Srbija raspolaže značajnim istraživačkim potencijalom sposobnim da pokrene nove projekte, zaključci skupa su jasno pokazali da su realna očekivanja da će se takva saradnja intenzivirati i broj akcija u kojima Srbija učestvuje ili ih koordinira povećati.Trenutno Republika Srbija učestvuje u 245 COST Akcija koje su u toku i koje se realizuju u okviru 9 COST domena.

Sve prezentacije možete preuzeti ovde:

pdfWhat is COST and how does it work – Dr. Ángeles Rodriguez-Peña, President of the COST Association
pdfEvaluation of the national participation in COSTProf. Dr. Goran Đorđević, NCC Serbia

pdfOpen Call and assessment procedures in COSTKatalin Alfoldi, Policy officer for Excellence and Inclusiveness
pdfEvaluation of the national participation in COST Prof. Dr. Goran Đorđević, NCC Serbia

pdfEvaluation of the national participation in COST Prof. Dr. Goran Đorđević, NCC Serbia
pdfCOST Experience in SerbiaDr. Bratislav Marinković, Institute of Physics, Serbia

pdfCOST Experience in SerbiaDr. Bratislav Marinković, Institute of Physics, Serbia
Dr. Bratislav Marinković, Institute of Physics, Serbia


COST poziv za predlaganje novih akcija

Otvoren je novi poziv za predlaganje COST Akcija. Pozivamo sve zainteresovane istraživače da doprinesu naučnom, ekonomskom, kulturnom i društvenom razvoju Evrope. Rok za prijavljivanje preliminarnih predloga COST Akcija je 24. 3. 2015. godine
Posebno su dobrodošle ideje mladih istraživačkih grupa.

Detaljnije informacije o otvorenom pozivu:
http://www.cost.eu/participate/open_call/


COST poziv za predlaganje novih akcija

Otvoren je novi poziv za predlaganje COST akcija. Pozivamo sve zainteresovane istraživače da doprinesu naučnom, ekonomskom, kulturnom i društvenom razvoju Evrope. Rok za prijavljivanje preliminarnih predloga COST Akcija je 28. mart 2014. godine.

Posebno su dobrodošle ideje mladih istraživačkih grupa.

Detaljnije informacije o otvorenom pozivu: http://www.cost.eu/participate/open_call Ukoliko utvrdite da postoji odgovarajuća COST akcija (http://www.cost.eu/domains_actions) u koju biste mogli da se uključite i ako se nakon neformalnih konsultacija sa rukovodiocem akcije uverite da ćete biti prihvaćeni, potrebno je da se obratite predstavnicima Republike Srbije u COST programu http://www.mpn.gov.rs/medjunarodna-saradnja/naucna-saradnja/526-l-cost-l


COST poziv za predlaganje novih akcija

Otvoren je novi poziv za predlaganje COST Akcija. Pozivamo sve zainteresovane istraživače da doprinesu naučnom, ekonomskom, kulturnom i društvenom razvoju Evrope. Rok za prijavljivanje preliminarnih predloga COST Akcija je 28. 9. 2012. godine. 
Posebno su dobrodošle ideje mladih istraživačkih grupa.

Detaljnije informacije o otvorenom pozivu:
http://www.cost.esf.org/participate/open_call
Spisak COST Akcija koje su odobrene u prethodnom pozivu možete pogledati ovde.