Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije razgovarali su danas u Beogradu sa delegacijom Kineske Korporacije za svemirska istraživanja (China Aerospace Corporation -CASIC) koju je predvodio akademik Kvan Čun Laj o mogućnostima prosvetne i naučne saradnje.

Državni sekretar, prof. dr Viktor Nedović ocenio je da je nivo naučne saradnje dve zemlje izuzetno visok i da se odvija na više različitih nivoa, ali da postoje mogućnosti za proširenje buduće naučne saradnje dve zemlje.

Pored bilateralne naučno-tehnolške saradnje, posebno je važno što smo 2016. godine potpisali Memorandum o zajedničkim istraživačko-razvojnim projektima u okviru različitih prioritetnih oblasti, kazao je on.

Nedović je članove kineske delegacije informisao o aktuelnim reformama u oblasti nauke, istraživanja i inovacija u Srbiji, kao i sa rezultatima postignutim u oblasti međunarodne saradnje.

Akademik Kvan Čun Laj upoznao je sagovornike sa delatnostima Kineske Korporacije za svemirska istraživanja. 

On je naveo da ta institucija sarađuje sa Kineskim ministarstvom nauke i tehnologije, kao i da stipendira brojne studente i da postoje brojne mogućnosti za buduću saradnju u oblasti obrazovanja.

Sagovornici su tokom susreta u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog ravoja razmatrali i moguće oblike saradnje.

Sastanku su prisustvovali pomoćnici ministra prosvete Saša Lazović i Marina Soković.

Kineska delegacija je tokom boravka u Srbiji posetila Institut “Vlatakom”, gde su imali priliku da razmene iskustva i da sagledaju potencijal inovativnih rešenja vezanih za buduću saradnju u domenu sistema pametnih gradova i veštačke inteligencije.