Dodatna sredstva za Ugostiteljsko-turističku školu u Beogradu od 15. marta do 30. oktobra 2020. godine obezbeđuju se zaključkom Vlade Srbije. U četvrtak, 15. oktobra donet je novi zaključak Vlade Srbije koji se odnosi na tu ustanovu a kojim je omogućeno da se radnicima koji su zaposleni na neodređeno vreme u okviru proširene delatnosti isplati plata.

Ugostiteljsko-turistička škola u Beogradu ima određen broj zaposlenih koji su angažovani za osnovnu delatnost, dok su ostali angažovani za proširenu delatnost. Naime, više od 60 zaposlenih u školi su radnici koji nisu angažovani u sistemu obrazovanja već su zaposleni na neodređeno vreme u okviru proširene delatnosti i u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima njihovo finansiranje nije moguće na teret budžeta.

U Srbiji postoje i druge slične obrazovne ustanove koje su za razliku od ove uspele iz sopstvenih sredstava da obezbede sredstva do kraja godine.

U ovoj kao i u ostalim školama zbog epidemije virusa Kovid 19 i vanrednog stanja u Srbiji praktična nastava nije mogla da se sprovodi dok se nastava  odvijala onlajn. U prethodna četiri meseca ( junu, julu, avgustu i septembru) kada su ponovo počeli da rade i ugostiteljski objekti, uključujući i hotel „Palas“  Ugostiteljsko turistička škola je ponovo počela da stiče sopstvene prihode. Ministarstvo je tražilo da ima uvid u te sopstvene prihode iz kojih je trebalo da se obezbede plate za radnike koji nisu u sistemu obrazovanja.

Osim toga, škola mora da pređe na dualne modele sprovođenja nastave i da praksu ostvaruje u drugim objektima. Trenutno škola za učeničku praksu na raspolaganju ima hotel „Palas“, a samim tim i ima najbolje uslove za ostvarivanje sopstvenih prihoda. S druge strane,  praksa se može ostvarivati i po dualnim modelima, a škola umesto da pređe na takav model loše posluje.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Vlada Srbije su  u prethodnih sedam meseci pomagali ovoj školi, odnosno Zaključkom Vlade Srbije omogućeno je da se radnicima koji su zaposleni na neodređeno vreme u okviru proširene delatnosti isplati plata. S druge strane, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja svakog 6. i 21. u mesecu isplaćuju svoje obaveze prema školi. Najava protesta ispred škole je pokušaj skretanja pažnje, koji je potpuno neprimeren.