Naučnice Jelena Aleksić, Ljubica Davidović i Tamara Saksida ovogodišnje su dobitnice nacionalnih stipendija u okviru međunarodnog programa „Za žene u nauci“. Ove stipendije se peti put za redom dodeljuju u našoj zemlji. One su nagrađene za svoj izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima matematičke analize, teorije struna i kvantne teorije i imunologije.

Stipendije koje su dobile namenjene su realizaciji značajnih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji. Cilj međunarodnog programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne mlade naučnice koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva.

Nikola Tanić, pomoćnik ministra za nauku čestitao je nagrađenima i obrazložio razloge, zbog čega su upravo, ove tri naučnice dobile priznanja.

„ Ministarstvo, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržava od samog početka Program „ Za žene u nauci“. Ove mlade naučnice doprinele su napretku nauke u Srbiji, ali i napretku same države, a napredak države zavisi od napretka u državi. Bez nauke nema znanja – rekao je pomoćnik ministra Tanić. On je istakao da je Ministarstvo izuzetno ponosno na činjenicu da u Srbiji, žene istraživači čine 49 odsto populacije istraživača, što je daleko više od evropskog proseka.

Prisutnima se obratio i prof. dr Goran Milašinović, predsednik nacionalne Komisije UNESKO, čestitajući dobitnicama, „koje su pomerile granice znanja“.

Brigita Šteler, direktorka L’Oreala Balkan, kompanije koja dodeljuje nagrade mladim naučnicama i podržava rad žena u nauci, istakla je da su istraživanje- inovacije i rad osnov napretka, te da su stipendije koje su dodelili naučnicama, jedna vrsta ohrabrenja.

Mlade naučnice, Jelena Aleksić, Ljubica Davidović i Tamara Saksida predstavile su svoje radove.

Pogledajte biografije dobitnica stipendije.

U Srbiji se u okviru ove inicijative već pet godina stipendiraju najbolje mlade žene koje se bave naučnim radom i istraživanjima, a stipendije u iznosu od po 5000 evra predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaja da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Program Nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ u Srbiji, kao deo istoimenog međunarodnog programa, pokrenut je 2010. godine, u partnerstvu Nacionalne komisije za saradnju sa UNESKO, Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj i L’Oreala Balkan. Od pokretanja programa do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo je više od 400 mladih talentovanih naučnica, a najboljima je dodeljeno 14 stipendija čija ukupna vrednost prelazi 8 miliona dinara. Početak novog ciklusa ovog programa najavljen je za 20. novembar, od kada će naučnice u Srbiji moći da konkurišu za stipendije za 2016. godinu. Konkurs je otvoren za mlade žene koje se bave naučnim istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane su na doktorske studije, ili su ih već završile.

Detaljne informacije o tome kako se prijaviti, uključujući prijavni formular i opšta pravila konkursa, moguće je naći na internet adresi www.zeneunauci.co.rs