Antikorupcijskom času „Prekini lanac! Reci NE korupciji!“, održanom 17. aprila  u Gimnaziji „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu prisustvovalo je više od 230 učenika završnih razreda srednjih škola iz Vojvodine i njihovih nastavnika.

O tome kako prepoznati korupciju, kome je prijaviti i o prevenciji ove štetne društvene pojave sa učenicima iz 51 srednje škole iz Novog Sada, Bača, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Bečeja, Vrbasa, Žablja, Sremskih Karlovaca, Srbobrana, Titela, Temerina, Inđije, Stare Pazove, Iriga, Pećinaca, Rume, Sremske Mitrovice, Šida i Futoga razgovarali su tužioci, policajci i sudije, predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, kao i predstavnici nevladinih organizacija „Transparentnost Srbija“ i „Pištaljka“.

Posebni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Pajić rekao je da to ministarstvo podržava ovakav vid pre svega prevencije i borbe protiv korupcije.

Svi naši učenici koji su blizu punoletstva ili su punoletni, treba da znaju šta znači korupcija, da je prepoznaju kako bi mogli da ukažu na elemente korupcije, da bi kao društvo mogli da se borimo protiv te pojave, istakao je Pajić.

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić poručio je srednjoškolcima da je u izgradnji boljeg društva veoma bitno da i mladi ljudi znaju da prepoznaju oblike korupcije.

Novi Sad će uvek podržavati aktivnosti koje za cilj imaju da stvorimo još bolji grad. Da Novi Sad ne pamte što je ove godine Omladinska prestonica Evrope ili Evropska prestonica kulture 2021, nego i kao grad u Srbiji sa svim evropskim vrednostima kojima težimo. Pozivam vas da se aktivno uključite u borbu protiv korupcije, kazao je Jelušić.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić istakao je da borba protiv korupcije znači „čvrste anti-koruptivne institucije i izgradnju tih institucija“.

Ono što smo mi izgradili do sada, na vama je da nastavite i izgradite bolje, izjavio je Ilić.

On je istakao da je nova organizacija državnih organa doprinela efikasnom i delotvornom pravosuđu koje daje rezultate u borbi protiv korupcije, kao i da se sada stiže do pravosnažne presude za manje od mesec dana.

Vođa projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“ Roman Prah  naveo je da za mlade ima „jednu jedinu poruku“.

Sledite slogan koji smo izabrali za ovaj projekat – „prekini lanac“, u smislu da ne idete istim putem kao ostali koji taj lanac neće da prekinu. Na taj način pokazujete svoju volju da vi i vaši vršnjaci živite bolje – istakao je Prah.

Ovaj edukativni čas organizovan je u okviru aktivnosti projekta “Prevencija i borba protiv korupcije” koji finansira Evropska unija, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom pravde Republike Srbije i Republičkim javnim tužilaštvom i deo je kampanje za podizanje javne svesti o važnosti prevencije i borbe protiv korupcije.

Cilj ove kampanje je da se u javnosti bolje razume tema korupcije, kao i sistem i mehanizmi za borbu i prevenciju korupcije. Poseban značaj dat je edukaciji i informisanju mladih ljudi.

Prvi Antikorupcijski čas održan je 4. aprila 2019. u Kraljevu, dok će naredni biti održani u Beogradu i Nišu tokom septembra ove godine.

Pored organizacije Antikorupcijskih časova za učenike srednjih škola, biće održane i debate sa studentima na fakultetima u četiri Univerzitetska centra u Srbiji, kao i brojne konferencije.