Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Kasalović i ambasador Republike Francuske Žan Luj Falkoni govorili su danas na video konferenciji povodom završetka regionalnog projekta koji promoviše i vrednuje učenje francuskog jezika na zapadnom Balkanu.

Tim povodom oni su posetili Treću beogradsku gimnaziju koja je dvojezičnu nastavu na francuskom jeziku počela školske 2004/2005. godine.

Treća beogradska gimnazija je prva srednja škola u Srbiji koja je započela dvojezičnu nastavu. Te godine je počela i dvojezična nastava u oglednoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ koja je danas jedina osnovna škola koja ima bilingvalnu nastavu na francuskom jeziku. Vremenom je zainteresovanost učenika i nastavnika za bilingvalnu nastavu na francuskom jeziku rasla, rekao je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Kasalović.

Prema njegovim rečima, Gimnazija u Pirotu, Deseta gimnazija „Mihajlo Pupin“ u Beogradu, Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, Valjevska gimnazija u Valjevu i Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu danas su među najpoželjnijim školama.

Učenici koji su zavoleli francuski jezik u osnovnoj školi u njima mogu da nastave dalje školovanje dvojezično – na francuskom i srpskom jeziku. Svršeni srednjoškolci sa uspehom upisuju fakultete u Srbiji, ali i fakultete u Francuskoj, dodao je državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Kasalović.

On je zahvalio Ambasadi Francuske u Beogradu i Francuskom institutu na višegodišnjoj podršci dvojezičnim školama u Srbiji.

Reč je, između ostalog, o obezbeđivanju lektora za francuski jezik, opremanju nastavnim sredstvima i multimedijalnim didaktičkim materijalima, obezbeđivanju stipendija i seminara za nastavnike sa ciljem kontinuiranog stručnog usavršavanja, organizaciji stručnih poseta učenika i nastavnika u Francusku.

Ambasador Francuske Žan Luj Falkoni rekao je da je projekat koji se danas završava odobrila Vlada Francuske i da je njegova realizacija bila moguća zahvaljujući poseti predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji.

Ta poseta dovela je do dinamike u francusko-srpskim odnosima u različitim oblastima uključujući obrazovanje i nastavu francuskog jezika, rekao je on.