Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić učestovala je u utorak 9. aprila u Banja Luci na konferenciji posvećenoj pilot projektu dualnog obrazovanja.

U Srbiji je dualno obrazovanje prepoznato kao model unapređenja kvaliteta obrazovanja, koje će se sprovoditi kako u srednjem tako i u visokom obrazovanju, a sve u cilju zapošljivosti mladih odmah nakon formalnog obrazovanja koji su na taj način po ovom modelu spremni da odmah odgovore na izazove savremenog tehnološkog razvoja, poručila je ona.

Grujuć je izrazila uverenje da Republika Srpska može ostvariti iste rezultate u razvoju dualnog obrazovanja kao i Srbija. Takođe, pomoćnica je pojasnila da se Srbija opredelila za dualni sistem obrazovanja u kojem učenici teorijska znanja stiču u školama, na fakultetima ili na visokim strukovnim školama, a struku i savremeni tehnološki razvoj sagledavaju u kompanijama, kako bi njihovo znanje postalo funkcionalno.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojčić je u uvodnom delu konferencije istakao da će grad, na predlog Saveta za ekonomska pitanja i razvoj, formirati savet za obrazovanje koji treba da bude katalizator između centara obrazovanja, lokalne uprave i privrede.

Predsednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić ocenio je da Vlada Republike Srpske u pogledu uspostavljanja dualnog obrazovanja treba da prati iskustva iz regiona ie donese najbolja zakonska rešenja koja će se sprovoditi kroz institucije.

On je najavio da će Banja Luka u narednom periodu pokušati da transformiše Radnički univerzitet kako bi se uspostavio ovaj pilot projekat.

Direktor Javne ustanove Radnički univerzitet Banja Luka Bosiljka Radić kazala je da je ideja o transformaciji ovog Univerziteta treba da pronađe model dualnog načina obrazovanja i da na kvalitetan i brz način reši problem nekvalifikovane radne snage na prostoru Banje Luke i šire.

Privrednik i investitor Edin Dacić rekao je da je uvođenje dualnog sistema obrazovanja preduslov za poboljšanje situacije u privredi Republike Srpske.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici akademske zajednice, dekani fakulteta, aktiva direktora srednjih škola, sindikata i Udruženja poslodavaca Republike Srpske.