Ovo je drugi put da Srbija šalje svoje predstavnike na ovo prestižno takmičenje, a ove godine 15. i 16. decembra u Kini predstavljaće je ekipe OŠ “Vladislav Ribnikar“ iz Beograda i „Politehnike – škole za nove tehnologije“.

 Timove čine po 3 učenika, koji na takmičenje odlaze u pratnji svojih nastavnika, odnosno mentora, a na kome će imati priliku da pokažu svoja znanja u programiranju i kodiranju na platformi Kripton 4 i 7 proizvođača Abilix.

 Tema ovogodišnjeg takmičenja je Informaciono doba, a učenici će kao zadatke imati da isprogramiraju robota koji će svojim kretanjem rešiti problem pohranjivanja podataka na server, reciklaže elektronskog otpada, onlajn kupovine, pokretanja navigacije, pokretanja konvergencije sistema.

 Učenici će na ovaj način imati priliku da pokažu svoje umeće da robota kodiraju i programiraju da izvrši precizne radnje pomoću kojih će rešiti zadate probleme.

 Na takmičenju u Šangaju nadmetaće se više od 15.000 učesnika iz 50 zemalja, dok je na kvalifikacijama za WER učestvovalo više od 500.000 takmičara.

 Na kvalifikacijama u Srbiji koje su održane u aprilu u okviru programa Bitka za znanje koji sprovodi Fond B92, učestvovalo je 17 škola, među kojima su se OŠ “Vladislav Ribnikar“ i „Politehnika – škola za nove tehnologije“ pokazale kao najbolje u kategoriji osnovnih i srednjih škola i plasirale za svetsko takmičenje.