Ne odustajući od najveće naučne proslave u Evropi ni ove godine, 11. Evropska noć istraživača biće održana 27. i 28. novembra 2020.godine u virtuelnom okruženju, donoseći putem interneta brojne naučne izazove, digitalni lov na blago, eksperimente, predavanja i druženja sa naučnicima.

Pomoćnik ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja za međunarodnu saradnju  Aleksandar Jović istakao je da  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pruža podršku organizatorima ovogodišnje Evropske noći istraživača u Srbiji.

Čestitamo im na istrajnosti i zahvalni smo na uloženim naporima da se i u vreme globalne krize izazvane pandemijom zarazne bolesti Kovid-19 nađe način da se „najveća naučna proslava u Evropi“ i ove godine organizuje, onako kako epidemiološka situacija i mere nadležnih organa dozvoljavaju, u virtuelnom okruženju, naveo je Jović.

Prema njegovim rečima, Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

Učešće naučnika u ovakvim programima je od presudne važnosti za dalji razvoj nauke. Naučnici iz Republike Srbije bili su veoma uspešni u programu Horizont 2020 i zato Ministarstvo u ovom periodu pregovara o učešću Srbije u novom programu Horizont Evropa koji počinje 2021. godine a u cilju obezbeđivanja što boljih uslova učešća naše naučne zajednice, rekao je Jović.

U godini koja protiče u znaku i dalje aktuelne pandemije, organizatori Evropske noći istraživača odlučili su da udruže snage i radoznalcima svih uzrasta širom Srbije ponude naučni program koji će biti dostupan kroz svega nekoliko klikova. Na ovaj način Evropska noć istraživača doći će do sasvim nove publike, čak i u mestima u kojima se do sada nije održavala. S druge strane, stariji posetioci biće u prilici da se podsete proverenih, dobro poznatih naučnih avantura, ali i da otkriju neke sasvim nove, posebno pripremljene za virtuelno okruženje.

 

 

Svi sadržaji  i dešavanja  ovogodišnje Noći istraživača, kao i celokupan program moguće je videti na sajtu www.nocistrazivaca.rs