Ovogodišnji ciklus nacionalnog Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srbiji završen je u petak 21. decembra 2018. godine, a finale takmičenja direktno je prenosio RTS na drugom programu RTS-a.

Ovo je bilo četrnaesto takmičenje, koje organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Organizacionim timom, Privrednom komorom Srbije i RTS-om. Ovogodišnji partner takmičenja bila je korporacija Trajal iz Kruševca. Od 116 prijava na početku takmičenja, kroz 6 nivoa ocenjivanja (kroz ocenu tehničke ispravnosti, poslovnih modela i ekonomske opravdanosti), do polufinalnih manifestacija, u finale su se plasirali: „Bio teh iz Beograda, sa inovacijom „Protočni bioreaktor za jednokratnu upotrebu“, Klaster „Dermanyssus gallinae” iz Beograda, sa inovacijom „Preparat za prevenciju i kontrolu zaraženosti crvenom kokošijom grinjom“, „Motimuv iz Beograda, sa inovacijom „Elektronski stimulator za mišiće kao  pejsmejker (pacemaker) za pokrete“, „Optimonia iz Stare Pazove, sa inovacijom „Sušara sa toplotnom pumpom“, „Skrobikus iz Beograda, sa inovacijom „Tehnologija dobijanja oksidovanog skroba hemijskom modifikacijom skroba“ i tim „Uvac iz Nove Varoši, sa inovacijom „Specifična struktura ishrane junadi u zatvorenom tovu, uz korišćenje kombinovane kabaste biljne hrane“.

Inovacije je ocenjivao žiri u sastavu: Goran Stojilković, zamenik generalnog direktora NIS-a, Živorad Vasić, potpredsednik kompanije Delta, Miloš Nenezić, generalni direktor Trajal korporacije, dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta u Beogradu i arheološkog parka Viminacijum, Darko Đorić,  izvršni direktor MIND Group i predsednik žirija prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pobednik ovogodišnjeg takmičenja po ukupnoj oceni članova žirija, kao i ocena recenzetskog tima dobijenih tokom čitavog ciklusa takmičenja je tim „Motimuviz Beograda, koga su činili akademik prof. dr Dejan Popović, dr Lana Popović-Maneski i Ivan Topalović.

Državni sekretar Vladimir Popović je dodeljujući nagradu pobedničkom timu istakao važnost ovog takmičenja, kao i njegove pozitivne efekte, koji daleko prevazilaze uložena sredstva. Zahvalio se i prof. dr Draganu Povrenoviću i prof. dr Vojinu Šenku, koji su izvanredno predvodili Organizacioni tim, kao i svih prethodnih godina. Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju je iz godine u godinu sve kvalitetnije, i nema sumnje da ga treba još intenzivnije podržavati.