Министар просвете, науке и технолошког развој Младен Шарчевић и државни секретар надлежан за науку, проф. др Владимир Поповић посетили су данас Институт за физику у Београду.

Ми смо институција која је зауставила одлив мозгова, рекао је др Александар Богојевић, директор Института за физику током представљања достигнућа и активности које се спроводе на Институту, посебно указујући на околност да се данас више истраживача враћа него што одлази у иностранство.

Пре тога, директор је представио кратки преглед историјата институције која се од оснивања 1961. године развила у водећу националну установу како за фундаментална истраживања, тако и за иновативне технологије.

Први међу нашим приоритетима је финансирање науке, рекао је током посете министар Шарчевић, објашњавајући како се планира оснивање Националног фонда за науку са значајним средствима, као и нови Закон о научноистраживачкој делатности који ће увести и комбиновано финансирање науке.

Импресиониран сам Институтом за физику, рекао је министар, посебно се осврћући на околност да се у последње четири године на Институту спроводи 96 међународних пројеката што омогућује истраживачима додатна средства финансирања и прилике за унапређење истраживачког рада.

Током посете Институту министар је најавио почетак сарадње наших научноистраживачких институција са научницима из Јужне Кореје и Швајцарске, што је договорено на државном нивоу током претходног месеца.

Министар и државни секретар током посете обишли су неке од 25 лабораторија Института међу којима је Центар за изучавање комплексних система где су видели Парадокс, најмоћнији суперкомпјутер у овом делу Европе. Након тога, посетили су и Иновациони центар Института за физику.

Мој најјачи утисак са Института је тимски рад, рекао је министар Шарчевић, најављујући да ће Министарство на чијем је челу ојачати сарадњу са Институтом у будућности.