Fond za inovacionu delatnost odobrio je finansiranje 12 inovativnih projekata različitih preduzeća, čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane korona virusom, ukupne vrednosti 53 miliona dinara.

U što kraćem roku biće razvijeno i dostupno za korišćenje 12 rešenja, kao što su prvi srpski respirator, nove vrste zaštitnih maski sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu, kabine za dezinfekciju koje su namenjene upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa, mobilni pult za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju, prenosivi ozonizatori za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata od kritičnog značaja…

Prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, je ovim povodom čestitao Fondu za inovacionu delatnost na izuzetno brzoj reakciji, čime je još jednom dokazan admistrativni i upravljački kapacitet Fonda, ali i spremnost sistema da se odazove na aktuelne i urgentne društvene izazove.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će zajedno sa kabinetom Predsednice Vlade Republike Srbije i samim Fondom nastaviti da radi i na razvoju drugih programa koji će se baviti kako samom pandemijom, tako i saniranjem njenih posledica, istakao je prof.Popović.

Čestitao je preduzećima čiji su projekti odobreni za finansiranje i poželeo im mnogo uspeha u realizaciji ponuđenih rešenja. Takođe je naglasio da će se zajedno sa kabinetom Predsednice Vlade i Fondom za nauku Republike Srbije vrlo brzo biti razmotrena i opcija raspisivanja poziva preko Fonda za nauku, a koji bi bili usmereni ka naučnoistraživačkim organizacijama.

Po stupanju na snagu vanrednog stanja u Republici Srbiji, u ponedeljak 16. marta 2020. godine, a na inicijativu kabineta Predsednice Vlade Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost je u rekordnom roku pripremio i u utorak 17. marta objavio javni poziv. Zbog neophodnosti brzog odgovora na novonastale izazove, poziv je bio otvoren do 24. marta 2020. godine. U tom periodu pristiglo je oko 300 predloga inovativnih projekata, što je pokazalo visok potencijal naših inovativnih preduzeća, ali i značaj finansijske podrške kao još jedne u nizu mera Vlade Republike Srbije za suzbijanje efekata izazvanih pandemijom. Imajući u vidu urgentnost reagovanja, nezavisna Ekspertska komisija Fonda dala je prioritet onim rešenjima za koja je procenjeno da mogu stvoriti najrelevantniji, najbrži i strateški važan odgovor na konkretne probleme. Razvoj lekova i vakcina nisu bili predmet ovog javnog poziva.

Javni poziv je bio namenjen malim i srednjim preduzećima, sa već razvijenim prototip proizvodima, uslugama i tehnologijama koji mogu biti skalirani u kratkom vremenskom periodu i dostupni za primenu u suzbijanju posledica nastalih pandemijom. Iznos podrške po pojedinačnom projektu je do 6 miliona dinara.