U organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku Centra za promociju nauke, u ponedeljak 4. juna u Naučnom klubu Beograd o praksi Slovenije u finansiranju istraživačkih projekata govorio je Franci Demšar koji je održao predavanje na temu „Modeli finansiranja nauke”.

Na početku su se prisutnima obratili državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović i v.d. direktora Centra za promociju nauke, Marko Krstić.

Popović je, tom prilikom predstavio progres u izradi novih zakonskih rešenja u oblasti nauke i tehnološkog razvoja, uz poseban osvrt na ideju o formiranju Fonda za nauku Republike Srbije. On je najavio i korenitu promenu sistema finansiranja istraživanja, odnosno brz prelazak na kombinovano institucionalno-projektno finansiranje.

Franci Demšar je predstavnicima naučno-istraživačkih organizacija pričao o modelima finansiranja nauke i slovenačkoj praksi u finansiranju istraživačkih projekata, pre svega kroz fokus na tri, po njegovom mišljenju osnovna stuba: autonomiju, transparentnost i profesionalne aspekte. Prenoseći svoja iskustva iz rada na projektima i poredeći situaciju u različitim državama, on je istakao da sve relevantne institucije koje u fokusu imaju naučna i primenjena istraživanja treba da budu uključene i da međusobno sarađuju.

Nakon predavanja održana je i panel diskusija u kojoj su Franci Demšar i pomoćnik ministra Saša Lazović odgovarali na pitanja prisutnih o modelima finansiranja naučnih istraživanja.

Predavanju su prisustvovali i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije Viktor Nedović, pomoćnik ministra za nauku Tibor Sabo, kao i direktori instituta i predstavnici naučno-istraživačkih organizacija.

Link sa predavanja: http://www.cpn.rs/aktivnosti/predavanje-francija-demsara/