Pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić posetila je u petak, 6. jula 2018. godine Helikoptersku jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

U razgovoru sa Komandantom Helikopterske jedinice Vladanom Kosićem analizirani su rezultati realizacije praktične nastave učenika Vazduhoplovne akademije koja se od prošle godine sprovodi po dualnom modelu.

Kosić je ukazao da je posao mehaničara – letača u Helikopterskoj jedinici izuzetno složen i odgovoran, kao i da je saradnjom Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  u obrazovanju vazduhoplovnih kadrova obezbeđen kontinuiran proces školovanju po najvišim evropskim EASA standardima.

Helikopterska jedinica je posebna jedinica Direkcije policije koja se kroz obavljanje letačkih i drugih aktivnosti neposredno angažuje na poslovima zaštite bezbednosti građana i sprovođenje službe traganje i spasavanje.

Nabavkom tri nova „Erbasova“ helikoptera H-145M, uz stručan pilotski i mehaničarski kadar Helikopterska jedinica će nastaviti da bude jedna od najelitnijih jedinica u zemlji, ali i u regionu.

            Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je ukazala na izuzetne tehničke uslove i stručne instruktore kojima raspolaže Helikopterska jedinica. Ona je ocenila da je dosadašnja saradnja bila uspešna i izrazila očekivanje da će uskoro biti proširena posebno u oblasti školovanja osoblja za poslove traganja i spasavanja.