Grejanje u svim školama u Beogradu funkcioniše bez problema, osim u dve gimnazije u kojima postoje tehnički problemi i gde su pukle cevi što je ustanovljeno tokom provere grejnog sistema. Nakon što je obaveštena Školska uprava Beograd u obe škole je počelo otklanjanje kvarova.

U Dvanaestoj beogradskoj gimnaziji pukla je cev u fiskulturnoj sali, a nastava se odvija nesmetano. Učenici Osme beogradske gimnazije, gde je zbog pucanja cevi došlo do obustave grejanja, upućeni su na onlajn nastavu do srede, 21. oktobra.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je izjava predsednika Foruma beogradskih gimnazija Aleksandra Markova da je grejanje veći problem od digitalizacije maliciozna i neistinita. Šarčević je ocenio da je Markov „ili iz neznanja ili zlurado uvezao ove dve teme“.

On je dodao da je komentar maliciozan jer se za sve što se radi dobro u obrazovanju nalazi neka protivteža.

Iznošenje neistina nije način da se rešavaju problemi. Početak grejne sezone podrazumeva i proveru grejnih sistema u svim objektima i ustanovama koji su priključene na daljinski sistem grejanja uključujući i obrazovne ustanove. Tokom provere instalacija u više stotina škola u Beogradu konstatovana su dva problema. Manji – u XII Beogradskoj gimnaziji gde je zbog dotrajalosti pukla cev u fiskulturnoj sali. Škola radi normalno i nastava funkcioniše po modelu za koji su se opredelili, dok fiskulturna sala ne radi. Problem će biti otklonjen u roku od dva dana, rekao je ministar Šarčević.

On je naveo da u toj školi u sredu, 14. i četvrtak, 15. oktobra u po podnevnoj smeni nije realizovan sedmi čas.

Osma gimnazija ima veći tehnički problem zbog čega učenici moraju da nastavu prate onlajn do srede, 21. oktobra. U toku su radovi u školi. Učenici neće ništa izgubiti jer imaju mogućnost da prate nastavu onlajn, rekao je ministar Šarčević.