Filozofija obrazovanja mora da postane filozofija života svih mladih ljudi u 21. veku, poručila je pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić.

Grujić je, na predstavljanju Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja u Gradskoj kući u Subotici, istakla da mladi, sticanjem novih veština, doprinose i razvoju privrede.

Stičući teorijska znanja u obrazovnom sistemu ali i veštine u kompanijama, kao stimulativnoj sredini, mladi podstiču i svoju inovativnost kojom će u budućnosti činiti privredni razvoj održivim, rekla je Grujić.

Ona je pohvalila Suboticu konstatujući da je taj grad pružio veliku podršku dualnom obrazovanju.

Subotica je odličan partner kada je reč o dualnom obrazovanju, koje kao rezultat ima stručnog učenika, čije su znanje i veštine funkcionalne na tržištu rada, smatra Grujić.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban dodao je da je taj grad „jedan od pionira dualnog obrazovanja u Srbiji“.

Subotica, u cilju nesmetanog funkcionisanja lokalne zajednice, vodi računa da podstiče upis učenika na deficitarne obrazovne profile i u tom cilju stimuliše učenike prvih razreda srednjih škola trogodišnje struke, dodeljujući 30 stipendija učenicima koji  pohađaju nastavu kroz dualno obrazovanje. Škole obezbeđuju učenicima osiguranje na radu, a grad Subotica plaća prevoz na praksu, rekao je gradonačelnik.

Zamenik potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara Milan Kovačević istakao je da se učenici koji se školuju po ovom modelu obrazovanja nalaze ispred svojih vršnjaka iz drugih obrazovnih sistema u Evropi i svetu.

Na značaj osnivanja i rada učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola, kao jednog od dobrih modela razvoja osećaja za inicijativu i preduzetništvo, ukazala je Gordana Stepić, savetnik za finansijsku pismenost i preduzetništvo i tom prilikom  predstavila Pravilnik o učeničkim zadrugama.

Dualno i preduzetničko obrazovanje uvedeno je na zahtev privrednika, koji su se susretali sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, podsetila je Mirjana Kovačević, rukovodilac centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije.

Privredna komora je tu da bi se ispoštovali svi zahtevi privrednika, odnosno da  sve obrazovne profile koje uvodimo ne uvodimo za potrebe jedne kompanije, već da bismo omogućili đacima da dobiju posao u svim krajevima Srbije, objasnila je Kovačević.

Na skupu koji je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavljeni su pravilnici, standardi karijernog vođenja i savetovanja i Zakon o Nacionalnom okviru kvalifikacija.