Mladima moramo da ponudimo da znanja stiču, ne samo na Univerzitetima i u školama, nego i u kompanijama, jer upravo u privredi leži savremeni tehnološki razvoj, istakla je pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić.

Na panel diskusiji 4. Foruma naprednih tehnologija  „Izazovi visokog obrazovanja, gde smo sada i šta nas očekuje u budućnosti“, u Nišu, Grujić je istakla da ćemo time podići kvalitet znanja i omogućiti mladima da svoje karijere grade kvalitetom znanja u svojoj zemlji.

Ministarstvo prosvete pravi novi zakonski okvir koji se odnosi na implementaciju dualnog obrazovanja na nivou visokog obrazovanja. Želimo da mladim ljudima, aktivnim na ozbiljnim projektima tokom studijskih praksi u kompanijama, to iskustvo bude uračunato kao prvo radno iskustvo prilikom zapošljavanja, objasnila je Grujić.

Ona je podsetila da u ovom trenutku imamo izgrađen sistem dualnog obrazovanja u okviru srednjeg stručnog obrazovanja, i  da se u okviru dualnih profila vodilo računa da od onih veština i ishoda koje donose profili koje je radio Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, svakako važnu ulogu imaju informatičke tehnologije.

Procena je da u Srbiji postoji potreba za 15 000 IT stručnjaka, dok projekcije realnih potreba do 2020. godine iznose čak 30.000 stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija. Zato je neophodno da stvorimo sistem koji će biti u stanju da odgovori tim zahtevima. Na tome uveliko radimo, naglasila je Grujić.

Kao značajnu podršku mladim studentima Univerziteta, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Grujić je rekla da vidi u kreiranju zakonskog okvira, koji će se, pre svega, odnositi na podršku razvoja informatičkih tehnologija.

Ona je podsetila  na primer dobre prakse Elektronskog fakulteta u Nišu, upravo u postojanju umreženosti sa brojnim kompanijama.

Ozbiljnost napora Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ostalih relevantnih aktera u zajedničkom zadatku Grujić je ilustrovala činjenicom da je sada, u model dualnog obrazovanja, uključeno 4.500 učenika, 83 srednjih stručnih škola i 600 kompanija.

To je pokazatelj snage da se odgovori izazovima savremenih tehnologija, podvukla je Grujić.

U Oficirskom domu u Nišu, u okviru 4. Foruma naprednih tehnologija, održan je i Specijalizovani sajam zapošljavanja i sajam obrazovanja.

Specijalizovani sajam zapošljavanja je okupio 25 kompanija koji su ponudile oko 150 radnih mesta uglavnom iz oblasti naprednih tehnologija.

Paralelno sa njim održan je i Sajam obrazovanja, odnosno profesionalne orijentacije, na kome je učestvovalo 15 obrazovnih ustanova iz oblasti univerzitetskog, visokog i srednjeg obrazovanja.