Pomoćnica ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić istakla je da je inicijativa za uvođenje dualnog obrazovanja u visoko obrazovanje potekla od Vlade Srbije kako bi se unapredilo obrazovanje mladih i najavila da će uskoro u Čačku na Fakultetu tehničkih nauka biti realizovan prvi dualni studijski program inženjerstvo i dizajn u skladu sa potrebama privrede, koji se priprema.

Sve što studenti treba da savladaju prilikom učenja kroz rad u kompaniji postaje deo dualnog studijskog programa, čime se štiti kvalitet obrazovanja. Srbija više neće biti zemlja odložene karijere, gde se mladima nakon završenog formalnog obrazovanja traže dodatne obuke. Na ovaj način mladi će imati visok nivo samopouzdanja, stečenu veštinu upravljanja znanjima, a doprineće i uspešnosti i inovativnosti poslovanja kompanija u ovom regionu“ rekla je Grujićeva.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je tom prilikom naglasio da domaći privrednici, koji su veoma uspešni u tekstilnoj industriji,  pružaju veliku podršku dualnom obrazovanju.

Na zahtev privrede, Grad Čačak je pre četiri godine ušao u sistem dualnog obrazovanja iz oblasti tekstile industrije u Mašinsko – saobraćajnoj školi i imali smo odlična iskustva “ rekao je Todorović.

Uvođenjem ovog studijskog programa na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, bile bi zadovoljene potrebe za stručno osposobljenim kadrovima, diplomiranim inženjerima, ne samo za modno – tekstilne firme iz Čačka, već i za sve sa teritorije Moravičkog, Raškog i Šumadijskog upravnog okruga.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku lokalne samouprave organizovalo je u Čačku sastanak na temu uvođenja dualnog studijskog programa odevno inženjerstvo i dizajn na Fakultet tehničkih nauka, čime će Grad Čačak biti prvi grad u Srbiji koji će imati dualno obrazovanje u visokoškolskim ustanovama. Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Čačka Milun Todorović, predstavnici Fakulteta tehničkih nauka, Privredne komore Srbije, kao i predstavnici kompanija.