Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić održala je sastanak u Kruševcu i Kraljevu sa direktorima srednjih stručnih škola Rasinskog i Raškog upravnog okruga i sa njima razgovarala o unapređivanju plana upisa na dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022 godini.

U ovom okrugu imate preko 70% učenika koji se školuju u srednjim stručnim školama. Naša obaveza je da kreiramo profile u skladu sa potrebama privrede. Mi smo obrazovni tim koji promišlja šta je to što je u budućnosti potrebno mladima. Obilazimo sve okruge da bismo umrežili svaku kompaniju koja je izrazila želju za uključivanje u dualno obrazovanje„, rekla je Grujićeva.

Na teritoriji Rasinskog okruga nastava se realizuje u devet stručnih škola u šest opština. Pomoćnica ministra je istakla da će se raditi na verifikaciji novog profila, tehničara forenzike, na inicijativu Hemijsko – tehnološke škole.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović istakla je da je taj grad bio među prvim gradovima u kome je ideja o dualnom obrazovanju zaživela još 2016. godine.

Grad Kruševac je bio jedan od pionira u oblasti dualnog obrazovanja. Tokom prethodne školske godine, po ovom principu školovalo se 150 učenika. Cilj je da se prati aktuelna situacija u privredi i potrebe koje iskazuju kompanije, kako bi mladi u najkraćem roku došli do posla i time doprineli razvoju lokalne zajednice “, rekla je gradonačelnica Palurović.

Na teritoriji Raškog okruga nastava se realizuje u četrnaest stručnih škola u pet opština,  a zastupljeno je jedanaest područja rada.

Zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević naglasio je da je upisna politika od izuzetnog značaja za Grad Kraljevo zbog smanjenja nezaposlenosti, što je moguće samo ako se školuju kadrovi za kojima postoji potražnja i koji znanjima i veštinama mogu da zadovolje potrebe kompanija.