Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić održala je sastanak u Subotici i Somboru sa direktorima srednjih stručnih škola Severnobačkog i Zapadnobačkog upravnog okruga na kome se razgovaralo o unapređivanju plana upisa na dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022 godini.

Jedno od osnovnih, strateških načela naše Vlade je da pomognemo svim mladim u Republici Srbiji da steknu potrebni kvalitet znanja kroz dualni model obrazovanja. Na taj način odgovaramo na potrebe kompanija i stranih investitora koji posluju u Subotici i ovom regionu. U prethodnom periodu bili smo svedoci da ovde dolaze kompanije koje se opredeljuju da posluju u našem regionu jer raspolažemo sa kvalitetnim kadrom. Naša zemlja takođe postaje lider u grani razvoja vinarstva i vinogradarstva„, rekla je Grujićeva.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je naglasio da je Grad Subotica jedan od pionira u dualnom obrazovanju kao i važnu ulogu lokalne samouprave jer predstavlja sponu obrazovanja sa privredom.

Jedinice lokalne samouprave su najbolje upoznate sa potrebama privrede svog okruga, a u skladu sa razvojnim planovima. Iz tog razloga, prepoznata je važna uloga predstavnika lokalne samouprave u kreiranju plana upisa u srednje škole, zajedno sa ministarstvom, Privrednom komorom Srbije i direktorima škola “, rekao je Bakić.

Na teritoriji Zapadnobačkog okruga nastava se realizuje u trinaest srednjih stručnih škola u četiri opštine.

Zamenica gradonačelnika Sombora Ljiljana Tica istakla je važnost povezanosti obrazovanja i ekonomije, kao i razgovora sa direktorima srednjih stručnih škola kako bi se razmenila mišljenja i iskustva.