Srbija je prva zemlja van Evropske unije koja je samostalno ušla u proces kreiranja strategije koja će doneti ekonomiju baziranu na znanju i inovacijama, rečeno je danas na tribini posvećenoj Strategiji istraživanja i inovacija za pametne specijalizacije koja je održana u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović rekao je da cilj skupa da istraži očekivanja zainteresovanih predstavnika industrije, akademske zajednice i vladinog sektora, kao i praktična iskustva i dalje korake u procesu izrade strategije.

On je ocenio je da je važno prepoznati one oblasti u kojima je Srbija konkurentna i može da ostvari prednost.

Iako Srbija nije članica EU i nisu joj otvoreni neki evropski fondovi, ipak imamo društvenu potrebu i obavezu da razvijamo ono što nas može voditi napred. Naravno, ovo što sada radimo biće kasnije i obaveza u pregovorima sa EU, rekao je Nedović.

Prema njegovim rečima, strategija bi trebalo da „bude živi dokument“ i da se prilagođava promenama kako ne bi ostala „mrtvo slovo na papiru“.

Direktor Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije Vladimir Šuha ocenio je da je proces u koji je Srbija ušla važan, jer inovacije pomažu smanjenju nejednakosti, jačaju ekonomiju i doprinose povoljnijem poslovnom okruženju.

Početna pozicija Srbije nije loša, na istom ste nivou kao neke zemlje članice EU. Imate dobru bazu na kojoj treba da kreirate pametnu specijalizaciju, mi smo uvek tu da podelimo znanje i iskustva, ali svaka zemlja prolazi svoj specificcan put kada je ovaj proces u pitanju, rekao je Šuha.

On je ukazao da je važno utvrditi dugoročne prioritete koji se moraju sprovoditi.

Tribinu je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku drugih institucija Vlade Republike Srbije i Zajedničkog istraživačkog centra (Joint Research Center)  Evropske komisije.