Istraživači i institucije iz Srbije mogu da učestvuju u svim pozivima programa za istraživanje i inovacije EU – Horizont Evropa (2021-2027), koji će biti objavljeni počevši od marta 2021. godine, iako se potpisivanje međunarodnog sporazuma kojim se Republika Srbija pridružuje Horizont Evropa programu očekuje sredinom 2021. godine.

U ovom tranzicionom periodu, Republika Srbija ima isti status pridružene zemlje kao i u prethodnom programu Horizont 2020, te sve institucije iz Srbije mogu da učestvuju u Horizont Evropa programu ravnopravno kao i sve institucije iz zemalja EU.

Nakon političkog dogovora oko teksta regulative kojom se uspostavlja Horizont Evropa (HE) program, a koji su predstavnici Evropskog saveta postigli 11. decembra 2020. godine, pokrenuti su tehnički razgovori predstavnika Generalnog direktorata za istraživanje i inovacije Evropske komisije sa trećim zemljama, koje su formalno izrazle interes za pridruživanje Okvirnom programu za istraživanje i inovacije – Horizont Evropa.

Tehnički razgovori predstavnika Generalnog direktorata za istraživanje i inovacije EK sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i sa svim ekonomijama Zapadnog Balkana, organizuju se od početka novembra 2020. godine. Završetak razgovora i potpisivanje međunarodnog sporazuma kojim se Republika Srbija pridružuje Horizont Evropa programu planirano je sredinom 2021. godine.