Biorazgradivi stiropor BIOSPORIN je najbolja inovacija u 2020. godini, odlučio je žiri na finalu takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju, koje je organizovano juče onlajn na Drugom programu RTS.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, po šesnaesti put, organizovalo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka, Tehnološko-Metalurškim fakultetom iz Beograda, Privrednom komorom Srbije i Radio- televizijom Srbije.

Ovogodišnje finale je prvo, otkako takmičenje postoji, da se ne realizuje u studiju RTS-a, već posredstvom onlajn platforme Ukupan nagradni fond je iznosio 6 miliona dinara, a ove godine je učešće uzelo 142 tima.

Šestočlanim žirijem je predsedavala je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Marijana Dukić-Mijatović, a činili su ga još i Vesna Damjanić, urednica informativnog programa RTS-a, Radojka Nikolić, urednica časopisa Ekonometar i Biznis, Miloš Andrić, osnivač i vlasnik biznis inkubatora Inokoa Kovilj, dr Marija Gnjatović, član pobedničkog tima Unitrih za 2019. godinu i Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta.

Ovo tradcionalno takmičenje „Za najbolju tehnološku inovaciju“ pokazuje entuzijazam i sinergiju rada svih –  mladih inovatora, profesora i mentora, ali i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje se zaista trudi da  obezbedi institucionalni, infrastrukturni i finansijski okvir kako bi se podržala celokupna naučna zajednica, a samim tim i mladi inovatori“, rekla je prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i predsednica žirija za  „Najbolju tehnološku inovaciju“.

Ona je podsetila na zakonske izmene koje su izvršene u prethodnom periodu, a koje su omogućile podršku i  bolje uslove za naučnu zajednicu i najavila da je započela javna rasprava o Strategiji razvoja nauke i tehnološkog razvoja do 2025.godine.

 U finalu je učestovalo šest timova, a redosled je sledeći:

  • Prvo mesto:  Soma, sa inovacijom „Biorazgradivi stiropor BIOSPORIN“, iz Beograda;
  • Drugo mesto: HelikoStop, sa inovacijom „HerbELIKO“, iz Novog Sada;
  • Treće mesto:  Zanus, sa inovacijom „Inovativna produkcijska robotika“, iz Valjeva;
  • Četvrto mesto: Protivpožarni, sa inovacijom „Proizvodnja ekspandirajućeg materijala za pasivnu zaštitu“, iz Kragujevca;
  • Peto mesto: Prim, sa inovacijom „Ozon“, iz Krnjeva, Velika Plana;
  • Šesto mesto: Enerdži puls, sa inovacijom „CurrentProfiler, Thermal Cube, Encoder Shield„, iz Novog Sada.

Nedavno je održano i finale u kategoriji inovativne ideje, a za najbolju studentsku invenciju proglašena „Proizvodnja ekološki prihvatljivih antikorozionih sredstava za dobijanje industrijskih premaza“ tima Antikorozivi sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, dok je za najbolju srednjoškolsku invenciju izabrana „Virtuelna analitička hemija“, tima Vah iz Gimnazije 9. maj iz Niša.