Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorili su danas u Crkvini kod Šamca novu Osnovnu školu ,,Srbija“, za čiju izgradnju je novac donirala Vlada Srbije.

Predsednik Vlade Vučić je tom prilikom poručio građanima Republike Srpske da uvek mogu da računaju na podršku Srbije i poželeo je mališanima da uče i uživaju u novoj školi, ali i da savladavaju nove tehnologije.

Premijer Vučić je podsetio na to da je ovo druga škola u Republici Srpskoj u koju je Vlada Srbije uložila sredstva, i dodao da će ove godine za izgradnju obrazovnih ustanova, sportskih dvorana i drugih objekata od javnog značaja u Srpskoj biti opredeljeno znatno više novca.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je naglasio da je Srbija ove i prošle godine uložila približno dva miliona konvertibilnih maraka za izgradnju škola u Republici Srpskoj, kao i da finansira izgradnju mosta kod Bratunca. On je, izražavajući zahvalnost Srbiji na pomoći nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, podsetio na to da je ona, iako je i sama bila suočena sa poplavama, donela odluku da deo novca uloži u obnovu Republike Srpske.

Otvaranju novoizgrađene škole prisustvovali su nastavnici, učenici, roditelji, predstavnici međunarodnih organizacija, kao i ministri Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić uručili su učenicima prigodne poklone. Ministar Verbić je predajući komplet knjiga Ive Andrića prisutnima poručio: ,,Želimo da pomognemo i školsku biblioteku, pa da počnemo od A, sa Andrićem“.

Tokom obilaska Osnovne škole ,,Srbija“, ministar Verbić razgovarao je o do sada ostvarenoj saradnji sa kolegama iz Republike Srpske, Jasminom Komićem, ministrom nauke i tehnologije i Danetom Maleševićem, ministrom prosvete i kulture.

Osnovna škola u Crkvini kod Šamca potpuno je uništena u poplavama 2014. godine, a sredstva za izgradnju novog objekta, u iznosu od oko milion konvertibilnih maraka, obezbedila je Vlada Republike Srbije, dok je deo novca obezbedio i Program UN za razvoj (UNDP).

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann