Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić obišli su radove na obnovi Osnovne škole „Vojvoda Živojin Mišić“ u selu Rajković, u opštini Mionica, nakon čega su prisustvovali potpisivanju Ugovora o obnovi Srednje škole „Hiljadu trista kaplara“ u Ljigu.

Uz poruku da je cilj obnove škola u Srbiji da se svoj deci obezbede jednaki uslovi za obrazovanje, premijer Vučić je u selu Rajković, opština Mionica, naveo: „Cilj nam je da promenimo izgled zemlje i da utičemo na budućnost dece. Hoćemo da svako dete sa sela, iz Rajkovića, Krčmara ili bilo kojeg drugog iz mioničkog kraja, ima jednako pravo na obrazovanje i dobre uslove. Hoćemo da pokažemo da je naša obaveza da stvorimo jednaku šansu za tu decu“.

Predsednik Vlade je rekao da je ponosan na to što je Vlada rešena da obnovi sve škole u Srbiji. „Želimo da naša deca idu u čiste učionice. Želimo da pomogneo i nastavnicima, kojih je ovde 33, a 18 su vannastavno osoblje, da im svima pomognemo da rade i žive u boljim uslovima. Ovde ima i 242 dece, zajedno sa isturenim odeljenjima. Dobro je da ih nije manje, da je pad zaustavljen, a nadam se da će ih biti i više“, rekao je Vučić.

Škola u Rajkoviću je jedna od najstarijih osnovnih škola u mioničkoj opštini. Počela je da radi 1888. godine kao četvororazredna škola, a danas u njenom sastavu ima devet školskih jedinica, jedno u Rajkovićku i osam isturenih odeljenja u okolnim selima, od toga dva osmorazredna i sedam četvororazrednih. Matičnu školu u Rajkoviću pohađa 106 đaka, što sa učenicima iz isturenih odeljenja broji ukupno 242 đaka, 22 odeljenja i 32 nastavnika.

Radovi na sanaciji i adaptaciji Osnovne škole „Vojvoda Živojin Mišić“ u selu Rajković, opština Mionica u vrednosti od 25,8 miliona dinara finansiraju se preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije i obuhvataju zamenu dela krova, promenu podova, stolarije, saniranje mokrih čvorova, izradu termofasade i tri kabineta.

Nakon obilaska škole u selu Rajković, predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prisustvovali su potpisivanju Ugovora o obnovi Srednje škole „Hiljadu trista kaplara“ u Ljigu.

Premijer Vučić je, tom prilikom, uputio poziv angažovanim preduzećima da maksimalno odgovorno izvedu radove, jer će im to biti referenca za nove projekte, kojih će svakako biti i ponovio da će nastaviti da obilazi sve škole koje treba obnoviti u Srbiji, a kako bi sva deca imala jednake šanse na obrazovanje i postizanje maksimalnih rezultata.

Srednju školu „Hiljadu trista kaplara“ u Ljigu pohađa 320 đaka u 14 odeljenja, a radovi na sanaciji i adaptaciji objekta u vrednosti od 14.365.975,00 dinara počeće 1. juna. Radovi se finansiraju preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije i obuhvataju radove na hidroizolaciji zdanja, pokrivanju krova, obnovi toaleta, fasade, a u planu je i zamena oluka i ograda oko dvorišta škole.