Oko 200 predstavnika predškolskih ustanova, domova zdravlja i centara za socijalni rad iz 50 lokalnih samouprava koje su uključene u projekat „Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja u Srbiji“  (SUPER projekat)   prisustvovali su u oktobru i novembru obukama za jačanje profesionalnih kapaciteta i upravljanje predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

SUPER projekat finansira Evropska unija, a obuke su održane u Brzeću, Šapcu, Kragujevcu, Nišu, Golupcu, Titelu i Vršcu.

Teme obuka bile su: osnaživanje i jačanje profesionalnih kapaciteta lokalnih zajednica da planiraju i upravljaju predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u svojim sredinama, značaj uključivanje dece u predškolsko obrazovanje i potreba optimizacije predškolskih ustanova.

Učesnici su razgovarali o značaju ranog detinjstva i zašto je važno da sva deca budu obuhvaćena predškolskim obrazovanjem i vaspitanje, a predstavljen je i strateški i zakonski okvir neophodan za razvijanje lokalnih strategija i unapređenje tog nivoa obrazovanja.

SUPER projekat počeo je u martu 2019. godine i trajaće dve godine i za to je obezbeđeno oko 900.000 evra. Projekat se realizuje se u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

EU je obezbedila i donaciju za opremanje predškolskih ustanova uključenih u SUPER projekat, za didaktičku, IT opremu i nameštaj, u iznosu od oko milion evra, što će dodatno doprineti kvalitetnom inkluzivnom predškolskom vaspitanju i obrazovanju.