U obrenovačkom naselju Zvečka danas je položen kamen temeljac za izgradnju novog bloka isturenog odeljenja Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, u kome će, osim novih učionica i kabineta, postojati i fiskulturna sala, dok će postojeći objekat škole biti rekonstruisan.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je rekao da je obrazovanje u Srbiji u usponu i da će ovi radovi mnogo značiti đacima, jer će imati bolje uslove.

Ovo što se danas ovde dešava je zbog vas, da bi imali još bolje uslove nego što imate sada, više učionica i kabineta i salu za fizičko kako bi mogli bolje da se razvijate i imate najbolje moguće uslove kao što imaju deca ne samo u centralnim gradskim opštinama nego u najrazvijenijim delovima sveta, istakao je ministar.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da na ovaj način gradska vlast pokazuje da joj je svaki deo prestonice podjednako važan.

Pre nekoliko godina smo rekli da u Beogradu neće biti razlike između centra grada i bilo kog dela u prigradskim opštinama. Neki su u to verovali, neki nisu, ali mislim da smo, bar kada je u pitanju Zvečka, pokazali da je to tako, rekao je Vesić.

On je rekao da je svaki deo Beograda važan i da izgradnja novog bloka škole zaokružuje sve što grad radi u Zvečkoj.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković je rekao da Srbija ima 1.104 sela u kojima ima ispod 100 stanovnika od čega 200 sela nema nijednog stanovnika.

Hvala Vladi Srbije i ministru Šarčeviću, Gradu Beogradu i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću što mi danas ovde u Zvečkoj polažemo kamen temeljac naše budućnosti, rekao je on.

Naveo je da će ovi radovi pokazati da, pored svega ostalog što će biti urađeno u tom delu Obrenovca, neće biti razlike između Zvečke i Terazija.

Direktorka kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Dubravka Negre, izrazila je zadovoljstvo što učestvuju u ovom projektu i dodala da na taj način žele da podrže budućnost Srbije, a to su deca.

Kada smo pre par godina procenjivali, na zahtev Vlade Srbije, opravdanost ovih ulaganja zaključili smo da svaka druga osnovna i srednja škola u Srbiji nemaju fiskulturnu salu, da svaka treća zahteva potpunu rehabilitaciju i modernizaciju, a svaka četvrta je starija od 60 godina, rekla je Negre.

Navela je da su se zato i odazvali da podrže program rehabilitacije i modernizacije osnovnih i srednjih škola širom Srbije sa 50 miliona evra od čega je, kako je dodala, 35 miliona već isplaćeno.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić je rekao da je danas važan dan i da će ovi radovi značiti i budućim generacijama.

Oko sto sela u Srbiji nema dece. Tamo je besmisleno sada ulagati, tamo je trebalo neko na vreme da razmišlja, da ulaže i danas ne bismo imali prazna sela, rekao je on.

Naveo je da to nije slučaj sa naseljem Zvečka gde broj stanovnika raste i istakao da je moralna obaveza da se u takve sredine investira.

U novom bloku izdvojenog odeljenja OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ planira se izgradnja šest novih učionica, jednog sanitarnog čvora, dva kabineta, tri kancelarije, biblioteke, sale za fizičko vaspitanje sa svlačionicama i sanitarnim čvorom, sa uređenjem terena i pristupnim komunikacijama.

Postojeći objekat će biti rekonstruisan tako da sa dograđenim delom čini jednu funkcionalnu celinu, a radovi podrazumevaju prenamenu postojećih prostorija i sanaciju sanitarnih čvorova.

Ugovorena vrednost radova je oko 1,3 miliona evra bez PDV-a.