Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predstavnici  kompanija Komtrejd, Telegrup, Saga i C end T (S&T) potpisali su danas Ugovor o donaciji 75 prenosivih računara za potrebe PISA testiranja u Srbiji.

Potpisivanju ugovora u Ministarstvu prosvete prisustvovao je i ambasador SAD Kajl Skat, koji je inicirao ovu donaciju.

Ja sam bio oduševljen što su u roku od pet radnih ove četiri firme koje su partneri američkih IT kompanija rekle da će donirati 75 lap topova. Ovo je odličan primer javno privatnog partnerstva. Mislim da je to put za Srbiju u budućnosti, kazao je Skat zahvaljujući se kompanijama donatorima.

On je dodao da su ovakvi programi partnerstva važni i u SAD i u drugim zemljama.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da ministarstvo ima veliki zadatak a to je nabavka opreme potrebne za digitalizaciju škola, kao i obuka.

Obuku radimo. Opremu nabavljamo stalno što sa budžetskih pozicija što uz pomoć kompanija i instituta. Ovoga puta je bilo potrebno imati prenosive računare da bi mogli da organizujemo za 8.000 učenika PISA testiranje. U kratkom roku u više od 200 škola moraju da se testiraju učenici, kazao je on.

Šarčević je rekao da očekuje bolje rezultate nego na prethodnom testiranju.

Očekujemo da finansijska pismenost doprinese boljem rezultatu. Bolje rezultate očekujemo kada se sprovedu sve reforme u sistemu i načinu rada, kazao je on.

PISA istraživanje (Programme for International Student Assessment) je najveća međunarodna procena znanja petnaestogodišnjaka. U ovom ciklusu ispitivanja se očekuje učešće oko 80 zemalja, među kojima je i Republika Srbija.

PISA 2018, pored matematičke, jezičke i naučne pismenosti, ispituje i finansijsku pismenost naših učenika rođenih 2002. godine, a rezultati testa biće poznati krajem 2019. godine, kada ih OECD (The Organisation for Economic Cooperation and Development) zvanično objavi.

Ugovor sa Ministarstvom prosvete danas su potpisali Marko Bratić iz Komtrejda (ComTrade), ) Rajko Jovanović (S&T),  Vladimir Vujinović (Saga) i predstavnik kompanije Telegrup Bojan Vuković.

Ovi i postojeći računari omogući će istraživačima da u relativno kratkom periodu obave ispitivanje učenika u više od 200 škola, čime se osigurava uspešno sprovođenje vrlo zahtevnih procedura PISA ispitivanja.

Primalac donacije je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja a donacija će biti realizovana do kraja marta.