Učenicima u Srbiji će od septembra 2018. biti ponuđeno 10 novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja, a u oko 600 kompanija širom Srbije biće realizovano 30 obrazovnih profila, rečeno je danas na međunarodnoj konferenciji „Učenje kroz rad: put ka mogućnostima“.

Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić rekla je da je ključna poruka mladima da obrazovanje mora da postane filozofija života, a da bi to postalo, odgovorni za kreiranje različitih reformi i oni koji različite ideje primenjuju na obrazovne procese moraju da pribegnu drugačijoj filozofiji načina sticanja znanja.

Obrazovanje nije samo sticanje znanje nego način na koji naše mlade ljude učimo kako da koriste svoj razum i kako to drugi interesantniji modeli i načini sticanja znanja postoje, kaže Grujić.

Mladima, navodi, treba omogućiti da, uz jako važna teorijska znanja, uče i kroz rad u realnom radnom okruženju u kome će sticati kompetencije.

Na nama je da im omogućimo kvalitetne kompanije i to da njihovi vlasnici za vreme boravka učenika u kompanijama na učenju kroz rad prepoznaju njihov kvalitet i da ih odmah nakon formalnog školovanja i zaposle, rekla je Grujić.

Rukovodilac Centra za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević rekla je da je po poslednjim podacima više od 1.200 kompanija potpisalo izjavu o nameri čvrste saradnje sa školama u realizaciji dualnog modela obrazovanja, ali da je pozitivnu ocenu dobilo oko 600 kompanija koje posluju u 52 opštine i grada.

U tim kompanijama će se od jeseni realizovati 30 obrazovnih profila, kaže Kovačević.

Analiza koju je PKS uradila u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje je, navodi pokazala je da privreda i dalje ima izražene potrebe za kvalifikovanom radnom snagom određenih profila, ali da i dalje na tržištu rada tih profila nema.

Šefica Odseka za razvojnu saradnju u Ambasadi Nemačke u Srbiji Leoni Rajmers rekla je da je u Nemačkoj prethodne godine 250.000 mladih uspešno okončalo dualno obrazovanje i praksu za 150 različitih profila, od zaposlenih u pivari do IT sektora.

Za dualno obrazovanje kaže da je dobar početak karijere, te najavila nastavak podrške Nemačke Srbiji za razvoj srednjeg stručnog obrazovanja koji će omogućiti bolji odgovor na potrebe tržišta rada.