Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetili su u subotu, 13. juna 2020. godine Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu u kome radi Centar za bioinženjering. Događaju je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, dekan fakulteta prof. dr Dobrica Milovanović i zaposleni upoznali su predsednicu Vlade i ministra sa radom centra i ostvarenim rezultatima na međunarodnim i domaćim projektima iz oblasti bioinženjeringa. Saradnici Centra su u vreme epidemije Kovida-19 učestvovali na izradi više od 10.000 vizira za medicinske radnike. Na ovom mestu počelo je i razvijanje respiratora napravljenog 3D štampačima i laserima.

Premijerka Ana Brnabić je ocenila da će Kragujevac biti mesto u kome će se raditi na razvoju tehnologija.

Mi smo se trudili oko 18 meseci da uvedemo master 4.0 i to je bila potpuna promena u načinu rada naših fakulteta, rekla je ona.

Ministar Šarčević i predsednica Vlade obišli su i rektorat Univerziteta u Kragujevcu gde je održana i prezentacija master programa 4.0.

Ministar je rekao da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi na Strategiju obrazovanja do 2030. godine.

Univerzitet u Kragujevcu predstavlja jednu od najboljih visokoškolskih ustanova ne samo u zemlji, već i regionu i dobru poziciju ima i na svetskoj i evropskoj univerzitetskoj mapi, kazao je on i dodao da će ministarstvo raditi  na infrastrukturi u oblasti obrazovanja.

On je ocenio da će najznačajnija investicija biti izgradnja zgrade Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu (FILUM).

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović istakao je da je ta institucija dobro povezana sa privredom.

O tome svedoče odlični rezultati u privredi, rekao je on i dodao da će osim u master programu 4. 0 kragujevački Univerzitet učestvovati i na konkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a koji se odnosi na kreativnu industriju.