Међународна научна сарадња

erer

JRCnatOCOSTeureka

Билатерална сарадња

Министарство просвете, науке и технолошког развоја уговара и финансијски подржава пројекте научно-технолошке сарадње између наших и иностраних научно-истраживачких организација (НИО) на основу међународних билатералних споразума.

У случајевима када НИО на такав начин обезбеђују додатна финансијска или материјална средства из иностранства, Министарство ће пропорционално, а у складу са буџетским могућностима, обезбедити нашим НИО и додатна подстицајна средства.

Билатералне сарадње - по земљама

                                 Датум ажурирања
Аустрија  07. 07. 2017.
Белорусија  03. 12. 2019.

Италија


Индија 

 06. 12. 2018.

 

22.04.2020.

Кина  22. 04. 2020.
Мађарска  30. 06. 2020.
Немачка  21. 04. 2020.
Португал  05. 03. 2020.
Словенија  13. 03. 2020.
Словачка  13. 02. 2019.
Француска  17.01. 2020.

Хрватска


Црна Гора

18.04.2019.

 

 

 

Мултилатерална сарадња 

Мултилатерална сарадња одвија се кроз Централно-европску иницијативу (CEI) и Организацију за црноморску економску сарадњу (BSEC).

CEI

ЦЕНТРАЛНО-ЕВРОПСКА ИНИЦИЈАТИВА – CEI

Централноевропска иницијатива (CEI) настала је као резултат „четворне сарадње“, коју су 1989. године покренуле Италија, Аустрија, Југославија и Мађарска, са циљем да се, кроз интензивну политичку и економску сарадњу са развијеним партнерима из суседства, убрза југословенско и мађарско приближавање европским интеграцијама. CEI је прерасла у Пентагоналу укључењем ЧССР 1990. године, односно у Хексагоналу уласком Пољске на састанку премијера земаља чланица у Дубровнику, јула 1991. године. Због избијања и интензивирања кризе на простору бивше СФРЈ, Југославија од тада није учествовала у раду CEI. Србија (тада Савезна Република Југославија) обновила је чланство у CEI на Самиту ове организације 24. новембра 2000. године у Будимпешти. Облици сарадње у оквиру ове иницијативе су врло разнородни што се тиче врсте, садржаја и нивоа сарадње. У оквиру CЕI постоје редовни годишњи самити (шефова држава / председника влада, укључујући економски форум) и редовни годишњи састанци министара иностраних послова, а састанци националних координатора и министара задужених за поједине ресоре организују се по потреби. Активности земаља чланица CEI се огледају и кроз активности радних група (укупно 18) које су тематски дефинисане (једна од њих је радна група за науку и техно), а подршка тим активностима се обезбеђује преко три фонда. Парламентарна сарадња се одвија у оквиру Парламентарне скупштине.

CEI данас има 18 чланица: Аустрија, Албанија, Белорусија, БиХ, Бугарска, Хрватска, Чешка, Италија, Мађарска, Македонија, Молдавија, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Србија, Украјина и Црна Гора. Специфичност CЕI је између осталог и у томе што, за разлику од других иницијатива, располаже сопственим фондовима за финансирање мањих пројеката (главни донатор је Италија). CEI данас има подједнак број чланица ЕУ и не-чланица (чланице су и земље тзв. Европског суседства – Белорусија, Украјина и Молдавија) што ову иницијативу чини погодном за преношење искустава у процесу евроинтеграције.

Седиште Секретаријата CEI је у Трсту. Вебсајт: www.ceinet.org .

  • Национални координатор Р. Србије за ЦЕИ је Дејан Ралевић
    контакт телефон: 011 306 8728
    e-mail:dejan.ralevic@mfa.rs
  • Представник Србије у радној групи за науку и технологију је мр Светлана Богдановић, самостални саветник,
    контакт телефон: 011 361 6529
    е-маил: svetlana.bogdanovic@mpn.gov.rs
BSEC

ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА ЦРНОМОРСКУ ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ – BSEC

Организација за црноморску економску сарадњу (Organization of the Black Sea Economic Cooperation – BSEC) је основана на Самиту шефова држава и влада једанаест земаља (Русија, Турска, Бугарска, Румунија, Украјина, Молдавија, Грчка, Азербејџан, Јерменија, Грузија, и Албанија) ширег црноморског региона 25. јуна 1992. године, у Истанбулу.

Република Србија је чланица BSEC од априла 2004. године. Поред 12 земаља чланица, у раду Организације као посматрачи учествују Египат, Аустрија, Белорусија, Хрватска, Чешка, Француска, Немачка, Израел, Италија, Пољска, Словачка, Тунис, САД, Међународни црноморски клуб, Секретаријат енергетске повеље, ЕУ и Црноморска комисија а као партнери у секторском дијалогу Мађарска, Иран, Јордан, Јапан, Р. Кореја, Велика Британија, Црноморска асоцијација бродара, Асоцијација лука Црног мора, BSEC-URTA, Црноморска асоцијација бродоградитеља, Црноморска универзитетска мрежа, Дунавска комисија и др. Поред тога, BSEC активно сарађује са UN, EU, CEI и Дунавском комисијом.

BSEC има 19 радних група и сродна тела:

Центар за црноморске економске студије (International Center for Black Sea Studies – ICBSS) са седиштем у Атини, Парламентарна скупштина BSEC (PABSEC) коју чине делегације парламената земаља чланица BSEC, Пословни савет (Bussines Council – BC) Црноморска трговинска и развојна банка (BSTDB) са седиштем у Солуну.

Република Србија активно учествује у раду Организације и бројних радних група у којима су ангажовани представници ресорних министарстава.

Представник Србије у радној групи за науку и технологију је мр Светлана Богдановић, самостални саветник
контакт телефон: 011 361 6529
е-маил: svetlana.bogdanovic@mpn.gov.rs

Научна и технолошка сарадња у Дунавском региону

Резултати из позива за предлоге пројеката мултилатералне научне и технолошке сарадње у дунавском региону за период 2020-2021.


ОБЈАВЉЕН ПОЗИВ ЗА ПРЕДЛОГЕ ПРОЈЕКАТА МУЛТИЛАТЕРАЛНЕ НАУЧНЕ И ТЕХНОЛОШКЕ САРАДЊЕ У ДУНАВСКОМ РЕГИОНУ 2020-2021


Научна и технолошка сарадња у Дунавском региону

КОНТАКТ ТЕЛЕФОНИ:

011/363-1755;
011/2657-655;
факс 3616-591;
Немањина 22-26
IV спрат, Б крило,
канцеларија број 7

 

 

КАКО – ДО КАДА послати Обрасце

Образац за припремање годишњег – финалног извештаја: ОВДЕ

Захтеви за финансирање трошкова реализације билатералних пројеката, достављају се на Обрасцу

2016. Министарство просвете, науке и технолошког развоја 〉 Садржај сајта доступан је за преузимање.