Међународна научна сарадња

erer

JRCnatOCOSTeurekafp7

Билатерална сарадња

Министарство просвете, науке и технолошког развоја уговара и финансијски подржава пројекте научно-технолошке сарадње између наших и иностраних научно-истраживачких организација (НИО) на основу међународних билатералних споразума.

У случајевима када НИО на такав начин обезбеђују додатна финансијска или материјална средства из иностранства, Министарство ће пропорционално, а у складу са буџетским могућностима, обезбедити нашим НИО и додатна подстицајна средства.

Билатералне сарадње - по земљама
                                 Датум ажурирања
Кина  15. 02. 2017.
Француска  22.12. 2017.
Хрватска  
Португал  04. 01. 2018.
Италија .
Словенија  21. 04. 2017.
Немачка  07. 04. 2017.
Аустрија  07. 07. 2017.
Словачка  
 Белорусија   22. 12. 2017.
 Црна Гора

Мађарска

 

Мултилатерална сарадња 

Мултилатерална сарадња одвија се кроз Централно-европску иницијативу (CEI) и Организацију за црноморску економску сарадњу (BSEC).

CEI

ЦЕНТРАЛНО-ЕВРОПСКА ИНИЦИЈАТИВА – CEI

Централноевропска иницијатива (CEI) настала је као резултат „четворне сарадње“, коју су 1989. године покренуле Италија, Аустрија, Југославија и Мађарска, са циљем да се, кроз интензивну политичку и економску сарадњу са развијеним партнерима из суседства, убрза југословенско и мађарско приближавање европским интеграцијама. CEI је прерасла у Пентагоналу укључењем ЧССР 1990. године, односно у Хексагоналу уласком Пољске на састанку премијера земаља чланица у Дубровнику, јула 1991. године. Због избијања и интензивирања кризе на простору бивше СФРЈ, Југославија од тада није учествовала у раду CEI. Србија (тада Савезна Република Југославија) обновила је чланство у CEI на Самиту ове организације 24. новембра 2000. године у Будимпешти. Облици сарадње у оквиру ове иницијативе су врло разнородни што се тиче врсте, садржаја и нивоа сарадње. У оквиру CЕI постоје редовни годишњи самити (шефова држава / председника влада, укључујући економски форум) и редовни годишњи састанци министара иностраних послова, а састанци националних координатора и министара задужених за поједине ресоре организују се по потреби. Активности земаља чланица CEI се огледају и кроз активности радних група (укупно 18) које су тематски дефинисане (једна од њих је радна група за науку и техно), а подршка тим активностима се обезбеђује преко три фонда. Парламентарна сарадња се одвија у оквиру Парламентарне скупштине.

CEI данас има 18 чланица: Аустрија, Албанија, Белорусија, БиХ, Бугарска, Хрватска, Чешка, Италија, Мађарска, Македонија, Молдавија, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Србија, Украјина и Црна Гора. Специфичност CЕI је између осталог и у томе што, за разлику од других иницијатива, располаже сопственим фондовима за финансирање мањих пројеката (главни донатор је Италија). CEI данас има подједнак број чланица ЕУ и не-чланица (чланице су и земље тзв. Европског суседства – Белорусија, Украјина и Молдавија) што ову иницијативу чини погодном за преношење искустава у процесу евроинтеграције.

Седиште Секретаријата CEI је у Трсту. Вебсајт: www.ceinet.org .

Функцију Националног координатора за Републику Србију  обавља амбасадор Јела Баћовић, заменик помоћника министра спољних послова за ЕУ (контакт телефон: 011-3068728, jela.bacovic@mfa.rs )

 

Представник Србије у радној групи за науку и технологију је мр Светлана Богдановић, самостални саветник, контакт телефон: 011 361 6529 е-маил: svetlana.bogdanovic@mpn.gov.rs

Научна и технолошка сарадња у Дунавском региону

Научна и технолошка сарадња у Дунавском региону

Научна и технолошка сарадња у Дунавском региону

BSEC

Организација за црноморску економску сарадњу (Organization of the Black Sea Economic Cooperation – BSEC) је основана на Самиту шефова држава и влада једанаест земаља (Русија, Турска, Бугарска, Румунија, Украјина, Молдавија, Грчка, Азербејџан, Јерменија, Грузија, и Албанија) ширег црноморског региона 25. јуна 1992. године, у Истанбулу.

Република Србија је чланица BSEC од априла 2004. године. Поред 12 земаља чланица, у раду Организације као посматрачи учествују Египат, Аустрија, Белорусија, Хрватска, Чешка, Француска, Немачка, Израел, Италија, Пољска, Словачка, Тунис, САД, Међународни црноморски клуб, Секретаријат енергетске повеље, ЕУ и Црноморска комисија а као партнери у секторском дијалогу Мађарска, Иран, Јордан, Јапан, Р. Кореја, Велика Британија, Црноморска асоцијација бродара, Асоцијација лука Црног мора, BSEC-URTA, Црноморска асоцијација бродоградитеља, Црноморска универзитетска мрежа, Дунавска комисија и др. Поред тога, BSEC активно сарађује са UN, EU, CEI и Дунавском комисијом.

BSEC има 19 радних група и сродна тела:

Центар за црноморске економске студије (International Center for Black Sea Studies – ICBSS) са седиштем у Атини, Парламентарна скупштина BSEC (PABSEC) коју чине делегације парламената земаља чланица BSEC, Пословни савет (Bussines Council – BC) Црноморска трговинска и развојна банка (BSTDB) са седиштем у Солуну.

Република Србија активно учествује у раду Организације и бројних радних група у којима су ангажовани представници ресорних министарстава.

Република Србија је од 1. јула 2016. године преузела шестомесечно председавање Организацијом за црноморску економску сарадњу.

Представник Србије у радној групи за науку и технологију је мр Светлана Богдановић, самостални саветник, контакт телефон: 011 361 6529 е-маил: svetlana.bogdanovic@mpn.gov.rs

UNESCO Конкурси

Стална  мисија Републике Србије  при UN  и другим међународним организацијама у Женеви  је циркулисала позив за учешће  у  програмима за истраживаче у земљама у развоју  доствљен од стране Јединице за подршку примене Конвенције о забрани биолошког оружја  (BTWC).   Италија у сарадњи са  « The World Academy of Sciences» нуде различите врсте помоћи научницима  из земаља у развоју.  Рок за пријаву је различит  у зависности од  области истраживања.  Опис програма, услови за пријаву и формулари налазе се на страници http://www.unog.ch/bwc/database

1. Стална делегација Аргентине при UNESCO је циркулисала позив за учешће у три пројекта  Министарства  науке технологије и иновација, упућен јавним установама за истраживање и иновације као и приватним институцијама укљученим у режим јавно-приватног партнерства које производе добра и услуге. У питању су пројекти:

  • „Иновације у аквакултури“ – Рок за пријаву је 21.03.2017.

http://www.agencia.mincyt.gob.ar/frontend/agencia/convocatoria/388

  • „Технологија за националну производњу саталита“ – Рок за пријаву је 03.04.2017.

http://www.agencia.mincyt.gob.ar/frontend/agencia/convocatoria/387

  • „Технологија намењена предвиђању катастрофа“ – Рок за пријаву је 21.03.2017.

http://www.agencia.mincyt.gob.ar/frontend/agencia/convocatoria/388

2. Објављен је Објављен је конкурс за стипендије у оквиру партнерства између UNESCO и Међународног центра за одрживи енергетски развој у Москви. Руска Федерација је понудила 20 стипендија за обуку која ће трајати 4 недеље од 02-27.10.2017. Обука ће се одвијати у специјализованим установама Руске Федерације на енглеском језику. Свака земља може да предложи највише два кандидата. Рок за пријаву је 17.04.2017.

3. Међувладина океанографска комисија је објавила конкурс за постдипломски програм на Универзитету у Њу Хемпширу из области истраживања океанског дна. Програм почиње крајем августа ове године  и траје годину дана . Рок за пријаву је 31.03.2017.  Опис програма, услови за пријаву и формулари налазе се на страници http://www.gebco.net/training/training_project/

Обавештења

Инфо дан о Хоризонт 2020 програму

 

КАКО – ДО КАДА послати Обрасце

Образац за припремање годишњег – финалног извештаја: ОВДЕ.

Захтеви за рефундацију трошкова на реализацији билатералних пројеката, достављају на Обрасцу.

2016. Министарство просвете, науке и технолошког развоја 〉 Садржај сајта доступан је за преузимање.