Билатерална сарадња са Португалом

 

Сагласно члану 1. Споразума између Србије и Црне Горе и Португалске Републике о сукцесији споразума који су били на снази између Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Португалске Републике, а на основу члана 2. став 1. тачке д)-х) Дугорочног Споразума о привредној, научној и технолошкој сарадњи између Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Републике Португалије потписаног 18. октобра 1977. године у Лисабону,

Програм научне и технолошке сарадње Владе Републике Србије и Владе Републике Португал, закључен је 27. јануара 2010. године.

ЈАВНИ ПОЗИВ за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Републике Србије и Републике Португал за период 2017– 2018. године – Предмет Јавног позива је суфинансирање узајамних посета истраживача (трошкови путовања и боравка) које се реализују у оквиру пројектних активности програма  билатералне научне и технолошке сарадње.

 

 

 


Одобрени билатерални пројекти са Португалом за 2015-2016

На основу Програма а о научно-технолошкој сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Португал, у Београду је 4. јуна 2015. године одржано Четврто заседање Заједничке српско-португалске Мешовите комисије. Делегацију Републике Србије представљали су Проф. Др Виктор Недовић, помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције, мр Снежана Омић, самостални саветник и Нада Милошевић, саветник у Министарству просвте, науке и технолошког развоја. Португалску делегацију сачињавали су др Паола Елисеу Мескуита, директор за међународне односе, Тереса Деликадо Мартинс, из Фондације за науку и технологију и господин Жосе Амарал, саветник у амбасади Републике Португал у Београду .

Полазећи од потребе да се подржи научна и технолошка сарадња на бази паритета и реципрочног интереса, уз поштовање националних приоритета, у области развоја науке и технологије у обе земље усаглашен је и потписан Протокол са Четвртог заседања Заједничке српско-португалске Мешовите комисије.

Мешовита комисија је установила да је на Јавни позив за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Републике Србије и Републике Португал за период 2015-2016, који је био објављен од 5. маја до 30. јуна 2014. године, пријављено 35 предлога пројекта коју су задовољили услове конкурса.

Након разматрања пристиглих предлога, те у складу с утврђеним приоритетима и правилима Јавног позива, одобрено је за финансирање 10 пројеката, који ће се реализовати почев од 1. јуна 2015. до 31. маја 2017. године.

Обе стране ће финансирати пројекте према сопственим моделима у националној валути, тако да страна која упућује покрива трошкове превоза између две земље, а страна која прима покрива трошкове смештаја, трошкове исхране и локалног превоза, неопходне за реализацију сарадње на одобреном пројекту.

Руководиоци усвојених пројеката биће обавештени писменим путем о динамици и начину финансирања.

На основу Јавног позива за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Републике Србије и Републике Португал за период 2011 – 2012. године, који је објављен од 20. октобра до 30. новембра 2010. године, пријављено је 26 пројеката коју су задовољили услове конкурса. На Другом састанаку Заједничке српско-португалске комисије одржаном у Београду 30. маја 2011. године, укупно је за реализацију одобрено 10 пројеката у трајању од две године.

Листа одобрених пројеката за финансирање 2011-2012.

Контакт особа за додатне информације
Снежана Омић
Тел: +38111 3616 589
Е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите ЈаваСцрипт да бисте је видели.“>snezana.omic@www.mpn.gov.rs


Листа одобрених пројеката за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Републике Србије и Републике Поругал за период 2013. – 2014. године

© 2016. Министарство просвете, науке и технолошког развоја 〉 Садржај сајта доступан је за преузимање.