U okviru Projekta “Evropsko osiguranje kvaliteta u stručnom obrazovanju i usavršavanju – nacionalne referentne tačke“ (European Quality Assurance in Vocational Education and Training – National Reference Points),  koji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovodi uz podršku Izvršne agencija za obrazovanje, audovizuelnu politiku i kulturu (EACEA), u periodu 21-22.12.2020. godine realizovana je obuka na temu osnivanja i uloge Nacionalnih referentnih tačaka za kvalitet stručnog obrazovanja, koje funkcionišu kao deo Evropske  EQAVET – NRP mreže.  

Nacionalne referentne tačke predstvljaju način da se institucije koji se na nacionalnom nivou bave pitanjima stručnog obrazovanja povežu u cilju razmene informacija, zajedničkog planiranja aktivnosti i sinergijskog dejstva na sveukupni kvalitet stručnog obrazovanja. Nacionalne referentne tačke funkcionišu u zemljama Evropske unije već više od 10 godina a Srbija je svoju Nacionalnu referentnu tačku (NRTS) uspostavila ove godine. Za rad nacionalne referentna tačke u Srbiji zaduženo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ona funkcioniše u okviru Sektora za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih u Grupi za stručno obrazovanje i vaspitanje.

Dvodnevna obuka je realizovana kao vid saradnje Nacionalnih referentnih tačakaka Srbije i Hrvatske a njen glavni cilj bio je da se predstavnici naših institucija, zaduženih za oblast stručnog obrazovanja, upoznaju sa Evropskim okvirom za osiguranje kvaliteta u stručnom obrazovanju i usavršavanju, njegovim razvojem u proteklom desetogodišnjem periodu kao i sa konceptom rada Nacionalnih referentnih tačaka i načinom njihovog funkcionisanja u okviru evropske mreže.

Program obuke dogovoren je u saradnji Nacionalnih referentnih tačaka Srbije i Hrvatske a izlagači su bili predstavnici Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Republike Hrvatske: pomoćnik direktora Agencije gospodin Nino Buić i savetnice u Agenciji gospođe Tamara Hudolin i Sandra Dobrić.

Učesnici iz Srbije bili su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja iz Sektora za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih i Sektora za dualno opbrazovanje, Agencije za kvalifikacije i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Nakon uvodnih izlaganja kolega iz Hrvatske, o svim temama je vođena sadržajna diskusija, koja je dovela do zaključka da je razvoj kvaliteta stručnog obrazovanja od izuzetnog značaja za ekonomski i sveukupni društveni razvoj svake zemlje i da u toj oblasti naša zemlja može aktivno i uspešno sarađivati sa kolegama iz čitave Evrope.

Na kraju dvodnevnog seminara, u ime Nacionalne kontakt tačke Srbije, predavačima i svim učesnicima se zahvalio Radovan Živković, rukovodilac grupe za stručno obrazovanje i vaspitanje, istakavši da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja unapređenje kvaliteta stručnog obrazovanja postaviti kao jedan od prioriteta nove Strategije obrazovanja Republike Srbije.