Drugog dana 12. Međunarodnog sajma obrazovanja ”Putokazi” na Novosadskom sajmu predstavile su se Medicinska škola dr Andra Jovanović Šabac, Ugostiteljsko-turistička škola sa domom učenika iz Vrnjačke Banje i Mašinska škola Pančevo

Škole su kroz praktične primere predstavile smerove koji se u njima pohađaju. Tako je Medicinksa škola predstavila opšti i sanitarno ekološki smer. Zubni tehničari su domonstrirali modelovanje, oblikovanje, izradu i fiksaciju zuba. Labaratorijski tehničari su određivali krive grupe i prikazali histološke preparate, tkiva i elemenata krvi. Za lepo lice bili su zaduženi učenici koji pohađaju smer farmaceutski tehničar. Oni su pokazali kako se prave preparati za negu i čišćenje lica, ali i kako se ispituju i prave lekovi i proizvodi za negu tela. Ginekološko-akušerski smer akcenat je stavio na promociju dojenja. Naravno, posetiocima sajma su se predstavili i budući fizioterapeuti.

Nakon njih štand su preplavile kulinarske đakonije. Svoje znanje i veštine pokazali su učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Vrnjačke Banje. Kulinarski tehničari servirali  su: hrono tanjir, voćnu palmu, čoko frontalnu, hladnu zakusku i kanapee. Posetioci su bili naročito zainteresovani za tehniku rezbarenja voća i povrća. Dok su sladokusci uživali u ponudi poslastičara, koju je između ostalog činila i torta ”Putokaz”.

Prezentacija mehanotronike i kompjutersko konstruisanje i upravljanje bili su zadatak za učenike Mašinske škole Pančevo. Iz oblasti mehanotronike prezentovani su: PIC i Arduino, zatim PLC-festo stanice, koji se programiraju za brojne funkcije savremenih uređaja, a lego robotom EV3 demonstriran je i rad tehnologije robota.

Kada je reč o kompijuterskom konstruisanju i upravljanju predstavljeni su 3D štampač i skener, a posetioci Sajma su mogli da vide i kako se prave 3D modeli i dobiju mini bistu od plastike.