Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević obišao je danas srednju tehničku školu „Mileva Marić“ u Titelu kao i osnovne škole „Slavko Rodić“ u Bačkom Jarku i ,,Đura Jakšić“ u Čurugu.

Ministar je nakon obilaska ovih obrazovnih ustanova rekao da je zadovoljan, jer se primenjuje reformski program i sprovodi proces digitalizacije i da se na ovaj način svim učenicima u Srbiji daje ista šansa. Rekao je da će se stručne srednje škole transformisati u druge modele i nešto što će ličiti na ,,tehnološke gimnazije“.

U srednjem obrazovanju sledi rad na stručnom obrazovanju. Urađena je reforma gimnazija i ona ide svojim tokom, napravljen je veliki napredak kada je reč o dualnom obrazovanju gde smo imali 31 profil i radimo na još 10 za sledeću sezonu, naveo je ministar Mladen Šarčević.

Kako on ističe, u Srbiju dolaze ozbiljne kompanije kao što je Linglong i dodao da će učenici koji završe srednju školu „Mileva Marić“ imati mogućnost da se bez poteškoća zaposle. Predlog je da se uvede na smeru ugostiteljstva dualni model, jer će učenici imati bolje šanse za obrazovanje.

Šarčević je dodao da su u rebalansu budžeta obezbeđena sredstva za deset školskih centara u različitim oblastima i najavio da će biti obezbeđena sredstva za savremenu opremu poput 3D štampača. I u narednom periodu nastaviće se sa investicijama u infrastrukturu kao i obuku nastavnika i učenika.