Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poželeo je  direktorima i zaposlenima u osnovnim i srednjim školama srećan početak nove školske godine, koja počinje u izmenjenim okolnostima, a koju će pratiti nova organizacija rada i novi načini realizacije obrazovno vaspitnih zadataka.

Pored ostvarivanja obrazovno-vaspitnih ciljeva propisanih Zakonom, situacija nalaže i sprovođenje mera koje su u funkciji zaštite zdravlja nastavnika, učenika, njihovih roditelja i šire zajednice.

Kao i svi obrazovni sistemi širom sveta i naš sistem se nalazi pred ozbiljnim izazovima, na koje moramo odgovoriti tako da aktivnosti budu u najboljem interesu daljeg rasta i razvoja generacija koje obrazujemo. Za to je potrebno mnogo zajedničkog promišljanja, ali i fleksibilnosti i spremnosti na promene i brzo reagovanje, u prilog tome govori i iskustvo koje smo imali tokom drugog polugodišta prošle školske godine, kada su svi zaposleni u prosveti za jako kratko vreme morali da prilagode svoj rad i raspoloživo vreme novonastaloj situaciji. Tada smo se suočili sa mnogim teškoćama koje su bile posledica rada u nepoznatom okruženju. Ministarstvo, zavodi i mnogobrojni partneri iz nevladinog sektora i međunarodnih organizacija su združeno nastojali da sve svoje resurse stave u funkciju podrške sistemu, a značajan doprinos kvalitetu procesa imala je i horizontalna razmena i saradnja između samih nastavnika. Zahvaljujući svesti o važnosti obrazovanja i njegovog kontinuiteta, entuzijazmu i odgovornosti nastavnika, prethodna školska godina je uspešno privedena kraju.

U međuvremenu, kao donosioci odluka, sa našim partnerima, obezbedili smo dodatnu podršku i resurse koji u značajnoj meri treba da olakšaju rad, omoguće kvalitetniju nastavu i obezbede proces učenja u novoj školskoj godini. Realizovane su mnogobrojne obuke u cilju podizanja digitalnih kompetencija nastavnika, u skladu sa postojećim mogućnostima povećani su tehnički kapaciteti škola, obezbeđeni su dodatni obrazovni resursi, materijali, a svi oblici podrške će se kontinuirano odvijati i tokom cele školske godine.

Nastavnici i učenici će od prvog septembra biti u situaciji da pored učenja na daljinu, uče i rade u neposrednom kontaktu, onako kako su i navikli. Ovaj kontakt nastavnik-učenik, učenik-učenik je u skladu sa ljudskom prirodom i potrebama, i najefikasniji je za ostvarivanje obrazovne i vaspitne funkcije škole.

S obzirom da je zdravlje prioritet, podsećamo nastavno i nenastavno osoblje da se pridržavaju svih preventivnih mera koje je doneo Krizni štab, kao i mera koje su preporučene Uputstvom o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih za osnovne i srednje škole. Podsećamo zaposlene, da kao uzori svojim ponašanjem i odnosom prema prevenciji bolesti oblikuju ili utiču u nekoj meri na ponašanje dece i mladih, pa time nose i odgovornost za njihovo ponašanje i prihvatanje preventivnih mera. Nova pravila ponašanja će biti usvojena ako su jasna i ako važe za sve.

Uvereni da naš obrazovni sistem čine profesionalci koji će odgovorno postupati u epidemijom izmenjenim uslovima obrazovanja, u kojima će ministartvo i ostale obrazovne institucije sistema pružiti pomoć i podršku u skladu sa raspoloživim mogućnostima i uz nadu da će se uslovi brzo poboljšati i normalizovati, želimo vam srećan početak školske godine!