Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas sa rukovodstvom Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta i Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas „I. M. Gubkin“.

Šarčević je istakao da su sporazumi koji su juče potpisani između dva ruska univerziteta i Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Novom Sadu korak ka jačoj akademskoj i naučnoj saradnji dve države.

 Ovo je sada mnogo ozbiljnija saradnja. Njen cilj je veća razmena studenata, profesora, zajednički projekti, posete i određene zajedničke evaluacije kvaliteta. To je važno, jer mislim da je dosadašnja saradnja bila nedovoljna. Cilj nam je da saradnja bude još bolja jer će to doprineti ne samo naučnom, već i privrednom razvoju naše zemlje, rekao je danas ministar.

U Palati Srbija danas su, u prisustvu ministra prosvete i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, potpisani i memorandumi o saradnji između Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Novom Sadu sa kompanijom NIS a.d.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić rekao je da želi da se Beograd razvija kao „studentski grad“ u koji će dolaziti što više studenata iz sveta.

Mislim da svi treba da radimo na tome da taj status koji je Beograd nekada imao ponovo razvijemo. I u tom smislu postoji osnov za saradnju sa ruskim univerzitetima, kazao je on.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović ocenila je da ova dva ruska univerziteta predstavljaju važne partnere u procesu razvoja inovacija i komercijalizacije naučno istraživačkih rezultata.

Želimo da unapredimo i sve vidove nastavnih tehnika i praktičnu pripremu studenata za buduće profesije, rekla je ona.

Ivanka Popović je zahvalila Ministarstvu prosvete koje podržava saradnju na međuuniverzitetskom nivou i kompaniji NIS koji podržava univerzitetsku zajednicu u Srbiji.

Zamenik generalnog direktora kompanije NIS a.d. Vadim Smirnov izrazio je zadovoljstvo što su memorandumi potpisani u vreme posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Kompanija NIS je prepoznala značaj saradnje sa obrazovanjem. Smatram da su rezultati koje imamo sa univerzitetima u Srbiji u poslednjih sedam godina konkretni, kazao je on i dodao da je NIS spreman da i dalje razvija ovu saradnju.

U ime kompanije NIS a.d. i Univerziteta u Beogradu Memorandum su danas potpisali  generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, dok su memorandum između kompnije NIS i Univerziteta u Novom Sadu potopisali Tjurdenjev i rektor Univerzita u Novom Sadu Dejan Jakšić.