Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poručio je danas  učenicima koji u Osnovnoj školi „Veljko Dugošević“ rade probni završni ispit iz matematike da je cilj tog testa da vide šta znaju i da osete koji će tip zadataka biti na glavnom testiranju.

On im je savetovao da test rade „polako“ i poželeo im sreću.

Šarčević je objasnio da je znanje prednost koja im je potrebna, kao i da ih u obrazovnom sistemu očekuje mnogo novina.

Ove godine je Ministarstvo prosvete rešilo da pojača sam test i da vrednosti  sa testa budu značajnije u odnosu na opšti uspeh. Cilj je da se popravi objektivnost ocenjivanja i da ovaj model koji imamo napravimo još boljim. Znači od sledećih generacija ćemo tražiti još novije modele. Kao što znate u srednjoj školi je predviđena nacionalna matura koja je 100 odsto objektivna i neutralna, kazao je ministar novinarima.

On je dodao da će zavodi za vrednovanje kvaliteta imati novu ulogu i da će se raditi nacionalna testiranja na dve godine.

Novina će biti i povećan kapacitet školskih pedagoga i psihologa koji mogu da imaju sva portfolija učenika od ulaznog testiranja, bazičnih sposobnosti i karijernog praćenja, kazao je ministar i dodao da je cilj da se pokaže znanje učenika.