Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i delegacija kompanije MTU na čelu sa članom Upravnog odbora kompanije MTU Mihaelom Šrajegom i direktorom „MTU Maintenance Serbia“ Rainerom Bekerom, posetili su  Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu koja će, po dualnom modelu obrazovanja, školovati kadar za rad u fabrici.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da u razvojnom smislu naš Nacionalni model dualnog obrazovanja pokazuje izuzetne rezultate u oblasti vazduhoplovstva, industriji koja predstavlja sam vrh tehnologije u Evropi. „Razvili smo 11 novih dualnih obrazovnih profila na nivou srednjeg obrazovanja koji ispunjavaju standarde Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i osnovali u maju Visoku školu strukovnih studija vazduhoplovne akademije u Beogradu, koja će prve studente će primiti već od oktobra“, rekao je ministar i dodao da je  plan da u naredne tri godine bude upisano 216 studenata na osnovnim i 144 na master studijama.

S obzirom da dualni model obrazovanja podrazumeva i učenje kroz rad, do sada država je uložila preko 70 miliona dinara u rekonstrukciju i opremanje Vazduhoplovne akademije u Beogradu, a u toku su i radovi na rekonstrukciji dela trening centra namenjenih potrebama MTU-a. Vrednost radova iznosi 191 milion dinara, a vrednost opreme koja će biti instalirana dodatnih 2,9 miliona evra.

Takođe, za potrebe odvijanja praktične nastava i na nivou srednjeg i na nivou visokog obrazovanja, Republika Srbija je preuzela Trening centar Vazduhoplovne akademije u Vršcu, čime je on postao deo sistema formalnog obrazovanja i mesto gde će naši učenici i studenti sticati praktična znanja i praksu. Cilj ovih ulaganja je da se našim učenicima i studentima omogući da svoje stručne kompetencije stiču u istim uslovima, a u nekim segmentima i boljim od onih koje imaju njihovi vršnjaci u najrazvijenijim zemljama Evrope“, rekao je Ružić.

 Direktor „MTU Maintenance Serbia“ Rainer Beker rekao je da je prethodnih godina MTU intenzivno sarađivala sa Vazduhoplovnom akademijom.

Naša intenzivna i uspešna saradnja u prethodne dve godine, omogućila je da Vazduhoplovna akademija, pored programa za održavanje vazduhoplova, razvije i nove programe za održavanje aviomotora“, rekao je on i izrazio uverenje da će uspešna saradnja te kompanije i Vazduhoplovne akademije biti nastavljena i ubuduće.