Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je danas da su Vlada Srbije i resorno Ministarstvo u prethodnom periodu sproveli značajne reforme u oblasti nauke i istraživanja kako bi se postigla izvrsnost i uticaj na ekonomski razvoj zemlje.

Obraćajući se u uvodnom delu ministarskog skupa posvećenom Agendi Zapadnog Balkana u oblasti inovacije, istraživanja , obrazovanja, kulture, omladine i sporta („Western Balkans Agenda on Innovation, Research, Education, Culture, Youth and Sport) ministar Ružić je podsetio da je izmenom zakonske regulative promenjen način finansiranja nauke čime je omogućena kombinacija projektnog i institucionalnog finansiranja.

Ministar je dodao da je konkretan korak u reformama napravljen usvajanjem Zakona o fondu za nauku, Zakona o nauci i istraživanjima, kao i raspisivanjem više javnih poziva za mlade istraživače.

On je ocenio da su pred kompletnim regionom Zapadnog Balkana isti izazovi kada je reč o istraživanju i inovacijama, odlivu mozgova, povezivanju nauke i industrije, kao i obezbeđivanju dodatnih ulaganja u oblast istraživanja i razvoja.

Prema njegovim rečima, odgovor na ove izazove nalazi se u intenziviranju saradnje regiona sa Evropskom unijom.

U tom smislu Srbija podržava Agendu za Zapadani Balkan koja se odnosi na inovacije, istraživanje, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport“, rekao je ministar Ružić.

Osim ministra obrazovanja zemalja Zapadnog Balkana na skupu koji je održan onlajn govorila je i Evropska komesarka za inovacije i istraživanje, kulturu obrazovanje i mlade Marija Gabrijel koja je predstavila svoju viziju dugoročne strategije saradnje EU i Zapadnog Balkana.

Među govornicima je bio i državni sekretar u Ministarstvu obrazovanja i istraživanja Nemačke Tomas Rahel (Rachel).