Mašinski fakultet u Beogradu svečano je obeležio dva važna datuma u svojoj istoriji – 72 godine postojanja i 147  godina od uvođenja visokoškolske nastave u oblasti mašinstva u Srbiji.  

Čestitajući Mašinskom fakultetu 72. rođendan, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Branko Ružić je poručio da su naučno-tehnološki napredak i ulaganje u nauku kičma razvoja svakog društva.

On je  na svečanosti povodom dana Mašinskog fakulteta u Beogradu, istakao da su temelji obrazovanja u toj oblasti postavljeni još 1863. godine kada je Univerzitet u Beogradu doneo odluku o uvođenju mašinskih predmeta i ukazao da mašinske inženjere školovane u Srbiji danas traže širom sveta.

Mašinski fakultet je  decenijama unazad  davao vrhunska teorijska i praktična znanja inženjerima. Činjenica, da je tome pridodato i ono što se naziva praktičnim kompetencijama i mekim veštinama, na najbolji način govori o spremnosti Fakulteta da ide napred i studentima obezbedi savremene metode učenja i veće mogućnosti. Zato mi je drago da je u fokusu obrazovanja, upravo, student, naglasio je ministar Ružić.

Osvrnuvši se na ekspoze premijerke Ane Brnabić, ministar je rekao da će resorno ministarstvo i Vlada Republike Srbije raditi na stvaranju uslova da se stručnjaci vrate u zemlju.

Smatram da su i prethodne vlade dosta pokrenule, ali dosta toga imamo i da završimo, naglasio je on.

Govoreći o četvrtoj industrijskoj revoluciji,  ministar Ružić izrazio je nadu da ona neće dovesti do dehumanizacije društva već da će biti poluga koja će pomoći da se čitava planeta još više u vrednosnom sistemu usaglasi s tehnološkim razvojem, ali da se ne zaborave etika i moral.

Navodeći da je pandemija kovida-19 uvela neke „nove realnosti“ u obrazovanje i promenila paradigmu učenja, Ružić je ukazao da se preko noći prešlo na onlajn platforme i da je država uspela brzo da odreaguje.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radivoje Mitrović govoreći o inovacijama u obrazovnom i naučnom radu Mašinskog fakulteta on je naglasio da je poslednjih godina mnogo toga urađeno na unapređenju kvaliteta svih segmenata poslovanja fakulteta, u skladu s globalnim trendovima i potrebama privrede.

Sledeći moto „izvrsnost sada i u svemu“, okrenuli se najboljim studentima, koji će svojom kreativnošću, razvojem novih proizvoda i tehnologija doprineti privrednom razvoju zemlje i mnogo većoj stopi rasta društvenog proizvoda. Veoma smo ponosni i na saradnju s privredom i međunarodnu naučnu saradnju. Naš cilj je da kroz podizanje kvaliteta nastave, kvaliteta naučno-istraživačkog rada, kvaliteta i obima saradnje s privredom i međunarodne saradnje napravimo novi kvantni skok koji će naredne generacije dalje razvijati, istakao je, između ostalog, prof. Mitrović.

Rektorka Beogradskog univerziteta prof. dr Ivanka Popović navela je da je 2020. godina bila izuzetno izazovna za sve članice Univerziteta, ne samo zbog pandemije, ali je, kaže, Univerzitet pokazao snagu da može da se prilagodi i da odgovori na sve izazove.

To ohrabruje da ćemo i ovo stanje pandemije koja postaje deo našeg života sada uspeti da prevladamo, istakla je Popović. Ona je ukazala da je napravljen veoma veliki pomak kada su u pitanju tehnički fakulteti, s obzirom da je BU primljen u udruženje koje okuplja najbolje univerzitete iz oblasti tehničkih i prirodnih nauka.

Prema njenim rečima, to je svakako veliko priznanje, s obzirom da se članstvo u tom udruženju dobija isključivo po pozivu..

Ne bih se osvrtala na finansijske aspekte oko toga šta nas ograničava da radimo više, ali verujem da će biti prilike da o tome razgovaramo s novim ministrom i verujem da ćemo  uspeti da optimizujemo sredstva da univerziteti mogu da pruže maksimalno u ovim okolnostima, rekla je Popović.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, prof. Dr Vladimir Kostić rekao je da je Mašinski fakultet, koji su završile hiljade studenata, hram i da bi to svaka vlast trebalo da zna.

Sa ogromnim poštovanjem želim da odam priznanje svima vama koji ste te studente izbacivali sa diplomom u rukama i slali ih ne samo po Srbiji, nego po čitavom svetu. Mašinski fakultet je vrsta brenda Beogradskog univerziteta i to nije kurtoazija, poručio je akademik Kostić.