Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ambasdorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova ocenili su danas tokom razgovora u Beogradu da postoji veliki prostor za proširenje saradnje dve zemlje, pre svega, u oblasti obrazovanja i inovacija.

Možemo se uključiti u saradnju na svim nivoima, kazao je ministar Šarčević i dodao da je cilj Srbije da privuče što više stranih kompanija u kojima će mladi moći da rade i ostanu u zemlji.

On je kazao da u tom cilju Ministarstvo radi i na promeni modela stipendiranja.

Radićemo i na povećanju broja stipendija. Osim toga,  posle uvođenja dualnog obrazovanja u srednje obrazovanje, dualno ćemo proširiti na visoko obrazovanje. To je u interesu mladih ljudi, naveo je Šarčević.

Ambasadorka Slovačke izrazila je veliko interesovanje za Naučno tehnološki park u Beogradu, kao i Fond za inovacionu delatnost.

Ona je kazala i da je Slovačkoj potrebno 70.000 IT stručnjaka i nešto više od 5.000 lekara, kao i da u Slovačkoj radi 16.500 Srba.

Prema njenim rečima, u maju 2019. godine u Bačkoj Palanci biće organizovan susret studenata na kojima će teme biti moderna tehnologija, inovacije i startapovi.